MENIU

Şerban Buscu: "Prima casă"? Nici o şansă!

Foto: Cotidianul

Printre sutele de necunoscute care însoţesc lansarea programului guvernamental de sprijinire a creditului pentru locuinţă răsare un adevăr cert, cel puţin în actualele condiţii: numărul băncilor care dau credite şi al clienţilor care pot accesa un împrumut nu va creşte aproape deloc

Uraaa! Statul ne garantează creditele de locuinţă mai mici sau egale cu 60.000 de euro. Ideea în sine e foarte bună. Dobânzi mai mici, avans redus, activitate pentru bănci, chiar “locuri noi de muncă create pe orizontală”, cum îi place să spună unui cunoscut bancher local. Numai că avem o problemă. La creditele astea minunate cu avans 5% şi dobânzi mici de nu le vezi vor avea acces fix aceiaşi oameni care puteau lua un împrumut şi până acum. E drept că aceşti români norocoşi (destul de puţini, ne spune statistica) vor putea lua împrumutul mult visat ceva mai repede, însă binefacerile programului se opresc aici dacă nu sunt urmate şi de alte măsuri.

Atunci când calculează solvabilitatea unui anumit client, băncile iau în consideraţie garanţiile aduse, dar şi veniturile respectivului solicitant.

 

Citeşte mai mult în Cotidianul