MENIU

Senatul a respins proiectul de lege prin care referendumul urma să aibă loc în aceaşi zi cu alegerile prezidenţiale

Foto: NewsIn

Senatorii au votat cu 73 de voturi "pentru" şi 40 de voturi "împotrivă" raportul de respingere al OUG 103/2009 privind organizarea referendumului, dar membrii PD-L au acuzat un vot dublu al liberalilor şi au anunţat că vor părăsi sala de plen.

Vicepreşedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Pereş, a atras atenţia preşedintelui de şedinţă că în rândul senatorilor liberali a avut loc un vot dublu, unul dintre senatori votând şi pentru un coleg absent.

Intervenţia acestuia a fost urmată de cea a senatorului liberal Dan Radu Ruşanu care a afirmat că "un vot nu influenţează rezultatul votului", "chiar dacă ar fi aşa cum spun colegii de la PD-L".

După această replică, senatorii PD-L au anunţat că vor părăsi sala.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, Camera Deputaţilor fiind decizională.

OUG 103/2009 privind organizarea referendumului nu a putut fi luni nici aprobată, nici respinsă de către senatori, pentru că niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică, astfel că a fost reprogramată la vot.

Comisia juridică a Senatului a aprobat, pe 7 octombrie, un raport de respingere a OUG privind organizarea referendumului, membrii opoziţiei invocând existenţa unor elemente de neconstituţionalitate şi că scopul OUG ar fi de a "perturba procesul electoral".

Proiectul de respingere primit 6 voturi "pentru", din partea membrilor partidelor de opoziţie PSD, PNL şi UDMR, şi 3 voturi "împotrivă" din partea democrat-liberalilor membri ai Comisiei juridice.

Preşedintele comisiei juridice, social-democratul Toni Greblă,  a atras atenţia, în cadrul şedinţei comisiei, că OUG-ul discutat nu are semnăturile "cu atribuţii esenţiale în această cauză"- de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, fiind semnată doar de prim-ministrul Emil Boc şi de secretarul general al Guvernului, ceea ce „se pare că nu prea avea calitate", precum şi de preşedintele Institutului Naţional de Statistică şi Ministerul Finanţelor Publice.

Greblă a mai spus că ordonanţa este neconstituţională, fiind făcută "cu scopul de a perturba procesul electoral", dar şi că reprezintă o "depăşire a unei posibile delegări legislative din partea Executivului". El a subliniat că nu "justifică în niciun caz" caracterul de urgenţă.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis la 24 septembrie preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cere aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidenţiale, pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră şi care să aibă maximum 300 de parlamentari.

Între timp, Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanţă de urgenţă. Una din modificările aduse prin OUG 103 se referă la stabilirea unui intreval de 20 de zile în care Parlamentul să răspundă unei solicitări privind organizarea unui referendum din partea şefului statului. Guvernul a invocat în acest sens rezoluţii ale CE, printre care un document intitulat "Liniile directoare cu privire la organizarea referendumului", potrivit căruia, în cazul în care Parlamentul are obligaţia de a transmite un punct de vedere cu privire la organizarea unui referendum, "trebuie fixat un termen înăuntrul căruia Legislativul să îşi dea acest aviz consultativ, iar în cazul în care termenul nu este respectat, textul va fi supus la vot fără avizul Parlamentului, aspecte care impun necesitatea modificării legislaţiei române".