MENIU

Senatorii nu au reuşit să voteze OUG privind "Prima Casă", votul va fi reluat

Foto: studiokubo.ro

Senatorii nu au reuşit să întrunească numărul de voturi necesare pentru aprobarea OUG privind programul "Prima Casă", această ordonanţă intrând la categoria legilor organice pentru aprobarea cărora este necesar un minim de 69 de voturi favorabile.

Deşi raportul comisie sesizate în fond a obţinut 72 voturi pentru, 19 împotrivă şi 7 abţineri şi a fost aprobat, proiectul de lege de aprobare a ordonanţei a întrunit doar 67 de  voturi în favoare, 9 abţineri şi 20 împotrivă.

Astfel, senatorii au votat proiectul de lege pentru respingere a ordonanţei, dar nici acesta nu a primit numărul necesar de voturi.

În aceste condiţii preşedintele Senatului, Mircea Geoană a anunţat că votul privind acest proiect "va trebui reluat într-un proxim plen al Senatului".

Secretarul de stat din ministerul pentru IMM-uri, Maria Pârcălăbescu, a afirmat miercuri, 2 septembrie, în faţa senatorilor că în programul "Prima Casă" au fost semnate 753 de contracte de finanţare, Senatul urmând să dea votul asupra OUG privind acest program pe 7 septembrie.

În cadrul dezbaterilor asupra Ordonanţei de Urgenţă care a iniţiat programul "Prima Casă", senatorul PSD, Daea Petre, l-a întrebat pe reprezentantul Guvernului, secretarul de stat din ministerul IMM-urilor Maria Pârcălăbescu care sunt rezultatele programului după 3 luni de la lansare. "Are deja 90 de zile de viaţă împlinite mâine (joi, n.red.), câte dosare, câte case, câţi beneficiari avem după acest timp?", a întrebat Daea.

"Aş putea spune că numai după 3 luni proiectul s-a dovedit a fi un succes pentru că avem 1.756 de cereri aprobate, în valoare totală de 75.615.000 (fără să menţioneze moneda, n.red.) şi sunt 753 de contracte semnate deja de finanţare", a răspuns Pârcălăbescu. De asemenea, ea a mai precizat că sunt până acum "68 de promisiuni de garantare, ceea ce înseamnă că avem 68 de dosare deja pentru construcţii viitoare".

Senatorii au adoptat un amendament propus de senatorii Cseke Attila (UDMR), Toni Greblă (PSD) şi Iulian Urban (PD-L) prin care se solicită ca cei care beneficiază de programul Prima Casă să nu deţină vreo proprietate o locuinţă "după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe", faţă de forma iniţială în care se cerea ca beneficiarii să nu deţină în proprietate o locuinţă " la data intrării în vigoare" a actului normativ. Votul final asupra proiectului de lege se va da pe 7 septembrie.

Premierul Emil Boc a anunţat, pe 28 august, că zilnic se depun peste 100 de cereri pentru programul "Prima Casă", fiind strânse 1.503 cereri, dintre care 1.263 soluţionate, şi că se caută soluţii pentru grăbirea procedurilor de aprobare a solicitărilor şi încurajarea construcţiei de la zero a caselor. Premierul Emil Boc s-a întâlnit atunci cu Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a discuta stadiul în care se află programul "Prima Casă" şi posibilităţile de eficientizare a derulării acestuia.

Mai multe articole despre:
senatori guvern vot Emil Boc Prima Casă