MENIU

Senatorii jurişti au decis că magistraţii sancţionaţi continuă să lucreze până la o decizie finală

Foto: NewsIn

Comisia juridică a decis marţi eliminarea din textul OUG 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti a textului prin care magistraţii care făceau recurs la o sancţiune disciplinară să poată fi suspendaţi din activitate.

Vicepreşedintele ÎCCJ, Lidia Bărbulescu, a explicat modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului. "(...) în cazul unei sancţiuni disciplinare, ca aceea a excluderii din magistratură, judecătorul sau procurorul care suportau o astfel de sancţiune, erau, în momentul exercitării căii de atac a recursului la completul de nouă judecători la ÎCCJ, suspendaţi de secţia abilitată a CSM din magistratură, deci suspendat din activitatea de magistrat. Nouă ni se pare o dublă sancţiune. Prin urmare, abrogându-se acest text, înseamnă că recursul suspendă executarea, prin urmare el îşi va continua activitatea până când hotărârea de sancţionare privind excluderea din magistratură rămâne irevocabilă", a explicat Bărbulescu.

Senatorii jurişti au discutat, de asemenea, şi OUG 46/2008, prin care s-au abrogat alineatele articolului 33 din Statutul procurorilor şi magistraţilor prin care se reglementau posibilităţile ca judecători şi procurori cu o anumită vechime, plecaţi din motive neimputabile, să revină în magistratură, fără concurs. Iniţial, deputatul PDL Iulian Urban a solicitat păstrarea unui alineat din Statut, anume că judecătorii sau procurorii cu cel puţin 10 ani vechime, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile pe o perioadă de maximum trei ani, pot fi numite fără concurs în funcţia de procuror sau judecător. Varianta sa nu a fost însă admisă, astfel că, în final, senatorii jurişti au păstrat varianta OUG, de eliminare a posibilităţii de reîntoarece în magistratură fără concurs.
Mai multe articole despre:
senatori sancţiune decizie jurişti