MENIU

Șeful Statului Major Interarme al SUA: „Ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS. Au avut un efect devastator”. Ce spune despre obiectivele strategice rusești

Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite/ Foto: Wikipedia

Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sisteme de rachete HIMARS furnizate de SUA "și au avut un efect devastator”, potrivit anunțului făcut, joi, de generalul Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA. Oficialul american a subliniat, astfel, că "vedem câștiguri reale și măsurabile din partea Ucrainei în ceea ce privește utilizarea acestor sisteme". 

Milley, cel mai înalt general american, a afirmat că „până în prezent, obiectivele strategice rusești au fost înfrânte” în Ucraina, scrie CNN.

„În ciuda faptului că sunt depășiți în armament și în personal, ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară și au demonstrat o voință superioară de a lupta, de a lupta pentru propria lor țară, de a lupta pentru libertatea lor”, a spus șeful armatei SUA, aflat la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o reuniune a miniștrilor aliați ai SUA pentru a discuta despre cum să ofere Kievului sprijin pe termen lung în contracararea invaziei Rusiei. 

Potrivit oficialului american, Rusia a fost „învinsă” în ofensiva sa începută în aprilie, după eșecurile sale la începutul invaziei.

„Obiectivele lor operaționale în acea ofensivă nu au avut succes. Nu au atins tot Donbasul și au trecut doar râul Dnipro în sud, în apropiere de Herson”, a explicat Mark Milley, precizând că, deși este prea devreme pentru a evalua pe deplin ofensiva recent lansată de Ucraina în apropiere de Herson, „Ucraina își folosește în mod eficient focurile de armă pentru a modela manevra la sol în timp ce își continuă ofensiva”.

Milley a mai spus că progresul forțelor ucrainene lângă Herson a fost „constant” și „deliberat”.

„Aș caracteriza-o ca pe o operațiune ofensivă foarte deliberată, care este calibrată pentru a stabili condițiile și apoi pentru a-și cuceri obiectivele”, a spus generalul.

Milley a negat, de asemenea, că armata ucraineană este suprasolicitată în lupta cu Rusia de la Harkov, în nord, până la Kherson, în sud.

„Ei continuă lupta. Au forțele necesare pentru a face acest lucru și vom vedea cum se va desfășura”, a conchis Mark Milley.