MENIU

Şeful statului a semnat decretul de revocare a lui Dan Voinea, adjunctul Secţiei Parchetelor Militare

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul privind revocarea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare a lui Dan Voinea şi decrectul privind pensionarea fostului secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Katalin Kibedi.

Potrivit unui comunicat, Traian Băsescu, a semnat decretul privind revocarea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a generalului maior magistrat Dan Voinea. Secţia pentru procurori a CSM a decis, pe 12 martie, să dea aviz pentru revocarea lui Dan Voinea, acesta anunţând, după decizie, că îşi va depune la Consiliu cererea de pensionare. Între timp, el a contestat la CSM avizul de revocare.

Şeful statului a mai semnat şi decretele pentru eliberarea din funcţie prin pensionare a lui Ionel Slăvoiu şi a generalului de brigadă în rezervă Levanovici Mircea, procurori militar la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei doi procurori militari au fost înaintaţi, la data de 22 decembrie 2008, la gradul de general de brigadă cu o stea şi trecuţi în rezervă, printr-un decret al preşedintelui.

Ionel Slăvoiu a fost adjunctul Secţiei Parchetelor Militare în perioada în care la şefia acesteia era Samoilă Joarză, cunoscut sub denumirea de “generalul NUP”, din cauza faptului că, în timpul activităţii sale, din 109 dosare, 108 au primit neînceperea urmăririi penale (NUP). Cei doi au fost demişi din funcţii în anul 2005 la propunerea ministrului Monica Macovei, pentru totala ineficienţă în activitate.

De asemenea, Mircea Levanovici a fost acuzat în presă că, în calitate de membru al fostei Comisii Guvernamentale de aplicarea a Legii 42/1990, ar fi trecut cu vederea emiterea pe bandă rulantă a certificatelor de revoluţionar. De asemenea, el a făcut obiectul unei anchete administrative pe care fostul procuror general Sorin Moisescu a dispus-o împotriva lui Levanovici, adjunct la Parchetul Curţii Militare de Apel şi a procurorului Artur Dumitrescu, deoarece l-ar fi lăsat să plece pe Gheorghe Truţulescu, în 24 aprilie 1998, înainte ca acesta să încerce să dispară din ţară.

Tot joi, şeful statului a semnat decretul pentru eliberarea din funcţie prin pensionare a lui Vlad Vasile Speriusi, procuror şef al Serviciului Teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Speriusi a fost propus de şeful DNA, Daniel Morar, pentru preluarea şefiei serviciului din Timişoara anul trecut în septembrie.

Şi decretul pentru eliberarea din funcţie prin pensionare a lui Katalin Barbara Kibedi, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a fost semnat joi.

Fostul premier Tăriceanu i-a demis, în luna mai anul trecut, din funcţia de secretari de stat în Ministerul Justiţiei pe Gheorghe Mocuţa şi Katalin Kibedi. Potrivit ultimei declaraţii de avere, dată în ianuarie, la eliberarea din funcţie, Kibedi a deţinut ultima dată funcţia de consilier juridic la Ministerul Justiţiei.
Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Dan Voinea ÎCCJ revocare