MENIU

Şedinţă informală la PSD, duminică seară, în care s-a discutat despre viitorul Coaliţiei

Foto: rtv

Liderii PSD şi miniştrii partidului s-au întâlnit duminică într-o şedinţă informală pentru a discuta despre temele ce vor fi abordate în şedinţa Coaliţiei, inclusiv asumarea răspunderii guvernamentale pe legile educaţiei, dar şi pe celelalte legi care vizează reforma.

Social-democraţii au stabilit duminică modul cum vor răspunde democrat-liberalilor în şedinţa Coaliţiei în privinţa deciziei premierului de asumare a răspunderii pe pachetul de legi ale educaţiei, dar şi ultimatului dat de PD-L, prin vocea ministrului Radu Berceanu "dacă miniştrii PSD nu sunt de acord cu acest demers, fie înghit, fie demisionează".

Mai mulţi lideri ai PSD au declarat duminică seară, înaintea şedinţei informale a partidului, că trebuie să aibă loc o discuţie cu PD-L în legătură cu decizia de asumare a răspunderii pe legile educaţiei, iar Marian Vanghelie a susţinut că nu se pune problema ca cineva "să trimită acasă" PSD.

"Ei (PD-L n. red.) pot să ne ameninţe cu asumarea răspunderii, cu doamna Udrea, cu doamna Ridzi, dar societatea merge înainte. Vedem în primul rând ce vrea şi societatea şi ce este bine, nu cred că se pune problema că ne trimite cineva acasă. Suntem şi noi mari, am crescut, e greu, e complicat", a comentat Marian Vanghelie, duminică, declaraţiile democrat-liberalilor privind ieşirea de la guvernare a PSD dacă nu acceptă asumarea răspunderii Guvernului pe legile educaţiei.

Întrebat dacă PSD se gândeşte să depună o moţiune de cenzură, Vanghelie a replicat că nu se pune problema acum. "Eu cred că este prematur de discutat, nu se poate discuta despre aşa ceva. Par a fi jocuri politice, trebuie să acceptăm că trebuie să spună şi democrat-liberalii ceva. Au un preşedinte năbădâios, trebuie să repare problemele pe care le face preşedintele- că dăm 300.000 oameni afară sau politica externă pe care o face preşedintele. Ca atare, mai vin şi ei cu alte lucruri, ca să mai facă ceva în politica românească", i-a ironizat Vanghelie pe democrat-liberali.

La rândul său, liderul social-democrat Liviu Dragnea a declarat că pesediştii se vor sfătui în şedinţa informală asupra problemei legate de pachetul pe educaţie şi a criticat PDL pentru că nu a ridicat problema asumării răspunderii nici la şedinţa Coaliţiei de săptămâna trecută, şi nici în Guvern nu s-a discutat "foarte clar" subiectul.

"O să discutăm mâine (n.r. luni) în coaliţie, în mod normal trebuia să discutăm săptămâna trecută, dar PDL nu a ridicat problema asta, am senzaţia că este o provocare. Eu am înţeles că nici măcar în Guvern nu au discutat foarte clar subiectul ăsta. Noi credem că pachetul pe educaţie este un act normativ extrem de important, pentru care trebuie o dezbatere largă. O să ne sfătuim şi în seara asta şi vedem ce facem mâine în coaliţie", a declarat Dragnea.

PD-L le-a transmis duminică social-democraţilor că nu trebuie să aleagă între reforma în educaţie şi coaliţie, ci trebuie să decidă dacă sunt prezenţi la guvernare "doar pentru a căuta avantaje" sau "doresc cu adevărat reformele de care România are nevoie".

"PSD nu trebuie să aleagă între coaliţie şi reforma în Educaţie, ci trebuie să aleagă între reforma în Educaţie şi reforma în Educaţie. PSD trebuie să se decidă dacă este prezent la guvernare doar pentru a căuta avantaje, sau doreşte cu adevărat reformele de care România are nevoie", se arată într-un comunicat remis duminică NewsIn.

Democrat-liberalii mai spun că propunerile de măsuri anticriză ale PSD au fost analizate de experţi în probleme economice ai coaliţie şi că "aplicarea unora sau altora depinde de negocierile cu FMI şi Comisia Europeană".

Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a declarat recent într-o conferinţă de presă, că speră ca PSD să nu fie pus în situaţia de a alege între coaliţie şi reforma educaţiei, subliniind că pachetul de legi trebuie amplu dezbătut, şi nu trecut prin asumarea răspunderii, şi că PSD nu se teme "de niciun şantaj practicat de alţii".

"Când facem un pachet de legi pe educaţie de o asemenea importanţă, el trebuie discutat cu toate partidele, cu toţi liderii importanţi ce activează în domeniul educaţiei. Testul adevărat ar trebui să fie depăşirea crizei economice, acest lucru trebuie să ne stea în atenţie. Speranţa noastră este că nu vom suprapune criza politică peste cea economică, altfel vom fi puşi- sper ca PSD să nu fie pus în situaţia- să aleagă între coaliţie şi educaţie", a avertizat Niţă.

Citeşte şi Constantin Niţă: PD-L hărţuieşte sistematic PSD

Roberta Anastase: Nu înţeleg sentimentele de hărţuire ale domnului Niţă

Vasile Blaga: Guvernul ar putea cădea într-o lună