MENIU

Secţiile de votare ar putea fi dotate cu calculatoare şi softuri speciale pentru a ţine evidenţa alegătorilor

Foto: Cotidianul.ro
M. Toader: STS are sistemul de comunicaţii bine pus la punct şi vom putea astfel să eliminăm votul multiplu

Gata cu frauda! Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va pune la dispoziţia secţiilor de votare pentru alegerile prezidenţiale sistemul propriu de comunicaţii. Asftel, secţiile de votare vor fi dotate cu calculatoare şi softuri speciale ce vor ţine evidenţa alegătorilor care au votat, a anunţat deputatul PD-L Mircea Toader.

"Se păstrează aceeaşi poziţie cu registrul electronic pentru alegători. A intervenit şi instituţia STS, care are sistemul de comunicaţii bine pus la punct şi vom putea astfel să eliminăm votul multiplu ca una din modalităţile de fraudă des folosite. STS va avea reţeaua lui de telefonie cu fibră optică, pe care o utilizează foate rapid", a afirmat Mircea Toader.

Deputatul PDL a dezvăluit, în urmă cu o săptămână, că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus introducerea în Legea pentru alegerea preşedintelui a unei prevederi referitoare la dotarea secţiilor de votare cu calculatoare conectate la internet, prin intermediul cărora să se poată verifica dacă un alegător a mai votat în ziua scrutinului.

"Înainte de a-şi exercita dreptul de vot, alegătorii sunt înscrişi într-un registru electronic cu rol de a certifica existenţa dreptului de vot şi faptul că aceştia nu şi-au exercitat de mai multe ori dreptul de vot la aceleaşi alegeri. Autorităţile administraţiei publice locale, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, asigură dotarea secţiilor de votare cu logistica şi personalul tehnic care va opera înscrierea în registrul electronic" a declarat, pe 31 iulie, Mircea Toader, citând din propunerea AEP la proiectul de lege privind alegerea preşedintelui.

Tot atunci, Toader a recunoscut că cheltuielile de implementare a acestui sistem informatic în secţiile de votare ar putea fi reduse înlocuind achiziţiile de calculatoare cu împrumuturile de la primării şi de la şcoli.

În schimb, deputatul PNL de Galaţi Victor Paul Dobre rspinge această variantă. "Istoria aceea cu închirierea calculatoarelor de la şcoală în peste 18.000 de secţii de votare şi să verificăm dacă cetăţeanul a mai votat undeva mi se pare extrem de complicată. Nu sunt un specialist în informatică, dar nu cred că poţi folosi orice calculator la orice şi de către oricine. Cea mai corectă măsură mi se pare decizia Biroului Electoral Central din 2004, dintre turul I şi turul II, ca, pentru a evita orice fraudă, să voteze fiecare în circumscipţia de care aparţine", a declarat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

Democrat-liberalul Mircea Toader a declarat că noua lege pentru alegerea preşedintelui ar putea fi promulgată până la sfârşitul lunii august şi va fi respectată la alegerile prezidenţiale din toamnă. Luni, 10 august, AEP va propune forma finală a proiectului de lege, care va fi pusă la dispoziţia partidelor şi va putea fi amendată.