MENIU

Secretarul general al FEN: Orele de educaţie fizică ar putea să nu fie obligatorii pentru toţi elevii

Foto: RTV
Constantin Ciosu: Cei care nu fac sport, vor avea probabil o medie mai mică
Ecaterina Andronescu: Pentru cei care nu sunt apţi, orele vor fi adaptate la starea de sănătate
Ecaterina Andronescu: Trebuie să gestionăm orele astfel încât să fie eficiente

Elevii vor putea face trei ore de educaţie fizică, însă nu toate vor fi obligatorii, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al FEN, în urma unei noi runde de negocieri cu Ministerul Educaţiei.

"Elevii vor putea face trei ore de sport, una care e trecută în trunchiul comun, obligatorie pentru toţi, iar celelalte două ore în baza unor declaraţii ale elevilor şi părinţilor, pot fi susţinute în ansambluri sportive sau în echipele reprezentative. (...) Însă nu toţi copiii vor participa la aceste ore, pentru că nu toţi sunt apţi pentru echipele reprezentative. Cei care nu fac, probabil vor avea o medie mai mică. Nu e nimic stabilit deocamdată, se lucrează", a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţei Naţional (FEN).

"Este un an de tranziţie, va fi un experiment, urmând ca de anul următor să readaptăm planurile", a mai spus Ciosu.

"Acolo unde avem de-a face cu copii cu deficienţe senzoriale, nu se va face nici muzică, nici sport, nici limbi străine, pentru că sunt probleme speciale. Vor rămâne cu orele practice", a menţionat secretarul general al FEN.

Ciosu a precizat că numărul de ore pentru fiecare clasă este de 30, cu excepţia claselor a IX-a şi a XI-a, unde vor fi 31 de ore din cauza orei de consiliere.

S-au scos ore de la limbile străine şi de la educaţia fizică, precum şi la disciplinele tehnologice, potrivit sindicatului.

"Eu cred că trebuie să gestionăm orele pentru a fi într-adevăr eficiente. Orele de sport trebuie să dezvolte şi spiritul de competiţie şi capacitatea de a lucra în echipă, de aceea am pus accentul pe formarea echipelor sportive. Pentru cei care nu sunt apţi, trebuie nişte ore adaptate la starea lor de sănătate", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi Orele de dirigenţie vor fi transformate în întâlniri în afara programului şcolar