MENIU

Se întâmplă şi la case mai mari! Aleşii britanici au obţinut deconturi pentru scutece, mâncare de câini şi chiar perii de toaletă

Foto: timisoaraevanghelica.wordpress.com

Presa britanică a continuat să publice sâmbătă dezvăluiri stânjenitoare despre cheltuielile decontate de deputaţii şi miniştrii de la Londra, care au pus statul să plătească inclusiv pentru perii de toaletă şi scutece, relatează AFP.

"Parlamentul umilit", "Fără ruşine", "Povestea asta pute" sunt titlurile de pe primele pagini ale presei britanice de sâmbătă, consacrate cheltuielilor de sute de mii de lire decontate de Parlament în virtutea unui sistem legal, dar considerat abuziv.

Pe mai mult de zece pagini, Daily Telegraph detaliază note de decont groteşti: ciocolăţele Kit-Kat sau bomboane Maltesers, un cuţit de curăţat cartofi, becuri, un Moş Crăciun de ciocolată, mâncare pentru câini, un grătar. "Un deputat a obţinut chiar decont pentru un sac de îngrăşăminte" naturale, titrează The Sun, publicând şi fotografia cu sacul.

Însă acestea sunt sumele mici decontate de aleşi, care însă nu s-au rezumat la atât. O deputată laburistă ar fi obţinut 22.500 de lire sterline pentru a scăpa de mucegaiul de la o reşedinţă secundară. Secretarul de stat pentru servicii sociale Phil Hope ar fi primit 37.000 de lire (circa 42.000 de euro) în patru ani pentru a-şi echipa apartamentul londonez, de la mobilă la scaunul toaletei şi cratiţe.

The Telegraph scrisese deja vineri că premierul Gordon Brown a obţinut un decont de peste 6.000 de lire pentru cheltuieli de curăţenie, bani pe care i-ar fi dat fratelui său. Downing Street a explicat că cei doi folosesc aceeaşi firmă de curăţenie şi că şeful guvernului nu a făcut decât să-şi deconteze partea sa din cheltuieli. Între timp, Brown şi-a repetat promisiunea de a reforma sistemul de decontare a cheltuielilor.

În faţa unui scandal care nu se mai termină, Camera Comunelor a sesizat poliţia pentru a ancheta cum au ajuns toate aceste informaţii la presă. "Nu ne acuzaţi pe noi!" replică The Times pe prima pagină.

Scandalul vine să se adauge unei serii de probleme pe care le-a avut Brown şi care l-ar putea costa funcţia, avertizează The Guardian. Cotidianul apropiat laburiştilor publică o caricatură a lui Brown în timp ce un cioclu îi ia măsurile. Brown îl întreabă: "Credeţi că aş putea trece nota pe lista mea de cheltuieli?".