MENIU

Şcoala din comuna gorjeană Roşia de Amaradia este în pericol în urma unei alunecări de teren

Sursa: stirilocale.ro

Structura de rezistenţă a unităţii de învăţământ dintr-o comună gorjeană este în pericol din cauza unei alunecări de teren.

O alunecare de teren produsă în apropierea şcolii primare din comuna gorjeană Roşia de Amaradia pune în pericol structura de rezistenţă a unităţii de învăţământ.

În urma ploilor din ultima perioadă, s-a produs o alunecare de teren în zona de centru a comunei Roşia de Amaradia, aflată în vecinătatea unei exploatări miniere. La unitatea de învăţământ din apropiere sunt înscrişi 88 de copii.

"Nu ştim cât va sta şcoala pe bucata de pământ rămasă. Practic este o alunecare cu scufundare. În urmă cu o lună, am început construcţia unui zid de sprijin şi a 64 de piloni de susţinere. Nu am avut bani decât pentru o parte din lucrări. Construcţia zidului a început cu fonduri din bugetul local, dar noi abia ne descurcăm să achităm facturile şi salariile, dar să mai facem şi investiţii. Costul acestor lucrări depăşeşte 700.000 de lei vechi fără TVA. Dacă am primi banii, am salva practic centrul comunei şi casele şi sediul primăriei. Sperăm să nu mai plouă, pentru că altfel nu putem estima ce s-ar putea întâmpla. Cadrele didactice şi copiii se tem să mai stea în locaţia respectivă, mai ales când se plouă din abundenţă", a declarat primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman.
Edilul a transmis recent o adresă Prefecturii Gorj şi una Ministerului Administraţiei şi Internelor în care solicită intervenţia autorităţilor în timp util, astfel încât şcoala să rămână pe amplasamentul actual.
Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, s-a deplasat joi la Roşia de Amaradia pentru a evalua situaţia şcolii primare din centrul comunei şi a declarat că va interveni la Guvern pentru deblocarea de fonduri, astfel încât lucrările de construcţie a zidului de sprijin să continue.
Comuna Roşia de Amaradia a fost grav afectată în ultimii ani de alunecările de teren.