MENIU

Şase primării din judeţul Iaşi au fost amendate pentru că nu au închis gropile de gunoi

Foto: NewsIn

Şase primării din judeţul Iaşi au fost amendate şi alte 38 au primit avertismente pentru că nu au închis gropile de gunoi sau nu au respectat normele impuse de Uniunea Europeană.

Garda de Mediu a verificat până în prezent 262 din cele 474 de gropi comunale din judeţ. La toate gropile verificate a fost sistată activitatea, însă, în cazul a 32 dintre acestea, nu au fost îndeplinite toate procedurile pentru închiderea efectivă.

Potrivit directorului adjunct al Gărzii de Mediu Iaşi, Ovidiu Laicu, au fost efectuate controale în 50 din cele 94 de localităţi, verificările urmând să fie finalizate peste două săptămâni.

"Amenzile aplicate au o valoare cuprinsă între 1.500 şi 3.000 de lei. Sunt comune unde nici măcar nu au fost adoptate hotărâri în Consiliu Local pentru închiderea gropilor de gunoi. În alte comune au fost făcute procedurile, însă nu s-au încheiat contracte cu operatori de salubritate", a declarat directorul adjunct Ovidiu Laicu.

Acesta a adăugat că au fost amendate primăriile din comunele Miroslava, Prisăcani, Erbiceni, Butea, Coarnele Caprei şi Gropniţa.

La mijlocul lunii iulie, Comisia Europeană a deschis prima etapă a procedurii infrigement împotriva României din cauză că ţara noastră a depăşit termenul impus de Uniunea Europeană cu privire la ecologizarea gropilor de gunoi. Potrivit Gărzii de Mediu, în maximum opt luni trebuie închise gropile de gunoi neconforme, altfel România riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene.
Mai multe articole despre:
UE amendă Iaşi primărie groapă de gunoi