MENIU

Şase din zece români văd criza drept cea mai mare problemă pentru ţările în curs de dezvoltare

Foto: napocanews.ro

Şase din zece români consideră criza economică drept principala provocare cu care se confruntă în prezent ţările în curs de dezvoltare, în timp ce pe ansamblul UE cea mai gravă problemă este considerată sărăcia, potrivit unui eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană (CE).

România este pe primul loc în Uniunea Europeană între ţările care susţin că acest indicator este cel mai important, urmată fiind de Letonia, cu 54% dintre voturi, şi de Bulgaria, cu 52%.

A doua provocare majoră este sărăcia, potrivit opiniei a 55% dintre români. Pe ansamblul întregii UE, sărăcia este principala problemă pentru aceste ţări, potrivit voturilor a jumătate dintre europeni, în timp ce criza este pe locul al doilea, cu doar 35% dintre voturi, potrivit Eurobarometrului special privind "Ajutorul pentru dezvoltare în contextul tulburărilor economice", publicat de CE.

Pe poziţia a treia a problemelor pe care europenii le consideră stringente se află criza alimentară (27%). În România, criza alimentară este pe locul al patrulea (17%), după guvernarea slabă (18%).

Aproximativ 90% dintre europeni consideră că dezvoltarea este importantă (82% dintre români) şi 72% dintre ei sunt în favoarea onorării sau majorării angajamentelor actuale privind ajutoarele pentru ţările în curs de dezvoltare, chiar în actualul context al crizei economice, se mai arată în document.

"Acest sondaj arată în mod clar că cetăţenii se aşteaptă ca guvernele lor şi Comisia Europeană să depună eforturi pentru a contribui cu fonduri pentru dezvoltare. Chiar şi în contextul crizei economice, fac din nou apel la statele membre ale UE să-şi onoreze angajamentele de a majora ajutorul pentru dezvoltare până la 69 miliarde euro în 2010, pentru a atinge valoarea propusă pentru jumătatea perioadei în cadrul Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului", a declarat comisarul european pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, Karel De Gucht.

Aproape două treimi dintre cetăţenii europeni (61%) consideră că Europa poate contribui pozitiv la dezbaterea pe tema dezvoltării globale. Numai puţin peste jumătate dintre români (52%) au răspuns că UE poate contribui pozitiv la această dezbatere.

Cei mai mulţi dintre români şi ciprioţi (47%) cred că Uniunea Europeană este cea mai în măsură să ajute ţările sărace să se dezvolte, media pe ansamblul UE fiind de numai 26%.

În plus, doi din trei europeni menţionează motivaţii bazate pe interese personale pentru acordarea de ajutor (64%), anume comerţul, terorismul, migraţia şi relaţiile politice cu ţările terţe. Pe de altă parte, 42% dintre europeni (41% dintre români) au spus că ar dori o reflectare mai amplă a chestiunilor de dezvoltare în cadrul mass-media.

Aproape trei sferturi (74%) dintre europeni nu au auzit niciodată de Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, dar ponderea lor a scăzut faţă de 2007, când era de 80%.

Eurobarometrul detaliază concluziile făcute la nivelul întregii Uniuni Europene, precum şi situaţiile individuale pentru fiecare ţară. Potrivit acestora, cooperarea în domeniul dezvoltării duce la o mai mare apropiere în cadrul UE.
Eurobarometrul special nr. 318 privind "Ajutorul pentru dezvoltare în contextul tulburărilor economice" a fost realizat în perioada mai-iunie 2009, pe baza a 23.744 de interviuri, scopul său fiind să evalueze dacă încetinirea creşterii economice a afectat sprijinul public faţă de cooperarea pentru dezvoltare în ţările europene.

Mai multe articole despre:
sărăcie criză eurobarometru