MENIU

Sărăcia şi politica îi fac pe români indiferenţi faţă de Ziua Naţională, spun sociologii

<descriere>

Zilele naţionale ale Franţei sau ale SUA au intrat în memoria colectivă internaţională prin festivismul specific celor două date. În România, însă, ziua de 1 Decembrie se reduce doar la manifestaţiile de câteva ore din Capitală şi din Alba Iulia. REALITATEA.NET vă propune o serie de explicaţii, oferite de sociologi, pentru care românii par a fi rezervaţi în a petrece de ziua lor.

Românii sunt extrem de rezervaţi în sărbătorirea Zilei Naţionale, iar cei mai mulţi dintre ei se gândesc la această dată doar ca la încă o zi în care nu trebuie să se prezinte la serviciu.

Sociologul Radu Mălureanu spune că sărăcia îi împiedică pe români să se bucure de Ziua Naţională. Mai mult, în România ziua de 1 Decembrie este considerată o sărbătoare politică, ceea ce îi îndepărtează şi mai mult pe locuitorii ei de această zi.

\"Nivelul de trai şi banul din buzunar fac diferenţa. Altfel îi arde americanului sau francezului să petreacă când ştie că el are o viaţă decentă. Sărbătoarea asta e una politică, iar românul nu are pentru ce sa-i fie recunoscător clasei politice, pentru ca el nu e mulţumit de traiul său\", susţine sociologul specializat pe modele culturale urbane şi stiluri de viaţă în România, Radu Mălureanu.

Sociologul Dan Dungaciu spune însă că indiferenţa românilor este cauzată de faptul că proiectele din 1918 nu mai sunt de actualitate.

\"1 Decembrie are aerul unei comemorări, al unui eveniment cu care începem să avem tot mai puţină legătură. Nimeni nu mai vorbeşte riguros despre proiectele din 1918. Vorbim mai mult sau mai putin patetic despre ce s-a întâmplat atunci\", a declarat Dan Dungaciu.

Clima nefavorabilă şi postul sunt alte elemente care îi îndepărtează pe români de sărbătoarea naţională.

\"Este vorba şi despre momentul sărbătoririi, clima nu este foarte favorabilă, iar perioada este una de post, iar sărbătoarea şi postul nu prea merg mână în mână. Toate aceste lucruri fac ca această sărbătoare să fie una anostă\", a mai adăugat Dan Dungaciu.

În plus, în România, Ziua Naţională se sărbătoreşte pe 1 decembrie de doar 19 ani, iar acest fapt are un mare impact, sunt de părere sociologii.

\"Dacă e să ne raportăm la francezi şi la modul în care sărbătoresc Ziua Naţională, să nu uităm că în cazul lor este vorba de 200 de ani. Ei serbează o zi naţională de 200 de ani, în timp ce noi am avut 3 zile naţionale în ultima sută de ani , iar asta de 1 decembrie de 20 de ani . Nici francezii, în primii 20 de ani , nu sărbătoreau în mod spectaculos\", a adăugat Alfred Bulai, sociolog.

Aproape 10.000 de oameni au participat marţi la parada militară organizată în Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale. Festivităţile au durat doar o o oră şi jumătate.