MENIU

Şapte întrebări frecvente despre cancerul de sân

Foto: bp.blogspot.com

Pentru majoritatea femeilor apariţia un nodul la sân este un motiv de panică. REALITATEA.NET vă prezintă şapte dintre cele mai frecvente întrebări despre cancerul al sân pe care le primesc specialiştii în medicină de familie.

Am găsit un nodul la sân, dar doctorul spune că nu este cancer, ce ar putea fi?

Există mai multe cauze ale apariţiei nodulilor la sân. Cele mai comune cauze sunt chisturile şi adenofibroamele, dar sunt şi alte cauze, cum ar fi infecţiile, mai ales la femeile care alăptează, sau noduli de grăsime numiţi lipomi. Orice nodul la sân trebuie examinat de un doctor.

Sunt unele femei predispuse la noduli şi umflături?

Jumătate dintre femei au noduli la sân, noduli care devin vizibili în săptămâna dinaintea menstruaţiei. Doctorii spun că aceste schimbări sunt normale şi nu sunt canceroase. Sunt adesea asociate cu durere şi sensibilitate.

Cum poate doctorul să fie sigur că nodulii nu sunt canceroşi?

Doctorul de familie îţi va sugera o vizită la un specialist sau să faci o mamografie sau o examinare cu ultrasunete. Aceste teste pot să facă să arate diferenţa dintre diferite tipuri de noduli. Dacă există dubii, nodulii pot fi supuşi unui test special care să determine diagnosticul exact.

Cum ştiu dacă e doar un nodul inofesiv?

Acest tip de noduli ar trebui să se reducă când începe menstruaţia, un nodul canceros nu va fi afectat de ciclul hormonal. În plus, acest tip de nodul, afectează ambele părţi ale sânului, ceea ce e neobişnuit pentru un nodul canceros. Nodulii canceroşi sunt localizaţi, de obicei, în partea exterioară a sânului, aproape de umăr, răspunde medicul.

Doctorul de familie, crede că nodul pe care l-am găsit poate fi un chist, ce înseamnă asta?

Chisturile sunt formate din lichid, mai degrabă decât din ţesutul sânului. De obicei, la palpare se simt netede şi pot fi dureroase. Cel mai adesea apar la femeile care sunt la menopauză, doar orice femeie le poate avea. Dacă chisturile devin suspecte, se va face test, numit aspirare, iar chisturile vor dispărea, după ce lichidul va fi scos.

Dacă am un chist, am cancer?

E puţin probabil: aproximativ 2 procente din femeile care au chisturi au cancer. Oricum, pentru persoanele care au chisturi riscul e mai ridicat să facă cancer, sunt de părere medicii.

E bine să las nodulii neoperaţi?

Dacă doctorul e sigur că e un adenofibrom, e recomandat să fie  monitorizat pentru a detecta anumite schimbări. Dacă ai peste 40 de ani, intervenţia pentru îndepărtarea nodulilor este necesară.

Mai multe articole despre:
boală femei cancer sân