MENIU

Şapte bănci au depus ofertele petru Prima Casă

Foto: RTV

Primele şapte bănci care au prezentat oferte pentru program sunt Banca Transilvania, Volksbank, Raiffeisen Bank, Millennium Bank, Leumi, BRD-SocGen şi ATE Bank.

Până la sfârşitul zilei de joi au fost aştepatate să depună ofertele Alpha Bank, Banca Românească, CEC Bank şi BCR a spus preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet.

Acesta a mai spus că din ofertele certe sosite până la ora 9.30 plafoanele solicitate de bănci însumate reprezintă 450 milioane de euro. Din estimări apreciem că vor mai veni aproximativ 300-400 milioane de euro. "Mâine când voi avea un centralizator final ne vom apropia poate cu 10 - 15% sub valoarea plafonului maxim de un miliard", a mai spus Şaramet.

Cea mai bună ofertă pentru creditele în euro este un credit cu o dobândă de 3,5%, adică Euribor plus 2,5%, spun surse din ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Asta înseamnă că românii care vor lua un credit de 50 000 de euro au nevoie de un venit lunar de 450 de euro şi vor plăti o rată bancară de 207 de euro.

Cel mai ieftin credit în lei are o dobândă egală cu indicele ROBOR, a anunţat ministrul pentru imm-uri, Constantin Niţă, adică mai puţin de 11%, la valoarea de acum.

Aşadar, un împrumut de 50 000 de euro, echivalent în lei, presupune o rată de 2000 de lei şi un venit de aproximativ 4000 de lei pe lună. Primele dosare ale celor care doresc un împrumut prin programul Prima Casă vor fi depuse după 9 iulie, la ghişeul băncii de la care doresc să ia creditul.

Mai multe articole despre:
Aurel Şaramet Prima Casă