MENIU

Şanse de angajare din ce în ce mai mici în sud-estul ţării, anunţă patronii

700.000 de români au rămas fără un loc de muncă

Găsirea unui loc de muncă în România a devenit un lux. Iar situaţia nu se va schimba nici la începutul anului 2010, arată un studiu al firmei de recrutare Manpower. Şase din zece patroni au spus că şansele ca un şomer să se angajeze în primele trei luni ale anului viitor sunt destul de mici.

Aproape 60% dintre angajatori nu prevăd nicio modificare în recrutarea forţei de muncă disponibilizate. 26% dintre patroni sunt şi mai pesimişti şi spun că la începutul anului viitor se vor angaja şi mai puţine persoane faţă de anul acesta.

Studiul arată că, în primele trei luni din 2010, domeniile unde vor găsi cel mai greu locuri de muncă sunt cel al construcţiilor, hotelier dar şi cel al restaurantelor. Singurele speranţe în găsirea unui nou serviciu le au cei specializaţi în finanţe, asigurări sau servicii imobiliare.

În privinţa regiunilor, patronii din sud-estul ţării sunt cei mai pesimişti în privinţa angajărilor, comparativ cu cei din vest care şi-au îmbunătăţit perspectivele. Cel mai grav este că numărul şomerilor creşte alarmant în România. În doar o lună, încă 30.000 de români au rămas fără serviciu, iar rata şomajului a ajuns la 7,1%. Adică, aproape 700.000 de şomeri.

Iar previziunile sunt sumbre. Un raport al FMI arată că în 2010, încă 300.000 de români nu vor mai avea loc de muncă.