MENIU

Sănătatea candidaţilor la preşedinţie e subiect electoral în mai multe ţări

Foto: ieplexus.com

Sănătatea viitorilor preşedinţi e un subiect important în alte ţări. Cel mai apropiat exemplu, Republica Moldova. Aici aspiranţii la prima funcţie în stat îşi elaborează un dosar, ce conţine pe lângă CV, consimţământul scris şi declaraţia de avere şi un certificat medical.

În Franţa actualul preşedinte Nicolas Sarkozy şi-a făcut public dosarul medical înainte de alegeri, şi se supune anual unui control medical. Rezultatele acestuia sunt şi ele făcute publice.

În Statele Unite prezentarea unui dosar medical nu este obligatorie, însă majoritatea prezidenţiabililor americani îşi fac publice dosarele medicale în perioada electorală. Nu toţi o fac însă, iar unii acceptă ideea doar la presiunea opiniei publice.

Un exemplu în acest sens este chiar John McCain, rivalul lui Obama în campania de anul trecut. Dacă la prima tentativă de a ajunge la Casa Albă, în 1999, senatorul McCain a publicat 1.500 de pagini din dosarul său medical, anul trecut a permis doar cîtorva ziarişti să-i vadă dosarul, şi asta în deplină confidenţialitate.

Tot anul trecut, Barack Obama a ales să prezinte presei nu dosarul său medical, ci rezumatul, în şase paragrafe, a peste două decenii de controale medicale, document semnat de medicul său. Predecesorul său, George W Bush, a permis presei să consulte peste 400 de pagini din dosarul medical şi înaintea alegerilor din 2000, şi a celor din 2004. Şi democraţii Al Gore şi John Kerry - ultimul cu oarecare rezerve - au prezentat dosarele medicale în 2000 şi 2004, tot la cererea presei americane.