MENIU

Salariile românilor au scăzut

Foto: RTV

Câştigurile angajaţilor în primele cinci luni ale anului au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Printre puţinii angajatori care şi-au permis să crească lefurile au fost băncile, în timp ce firmele din domeniul asigurărilor, brokeraj şi energie au fost nevoite să îngheţe salariile.

În primele cinci luni ale acestui an, doar angajaţii care lucrează în bănci au primit la salariu un plus de şapte procente.

Cele mai mari reduceri salariale s-au înregistrat în sectorul imobiliar, auto şi cel de construcţii. Veniturile angajaţilor din aceste sectoare s-au micşorat, în medie, cu 20 de procente. Cei care lucrează în domenii precum asigurări, energie sau curierat au aceleaşi salarii de la începutul anului.

Datele Institutului Naţional de Statistică confirmă că românii au câştigat mai puţin.  În luna mai, salariul mediu net a fost de 1356 de lei, cu 4% mai mic faţă de luna aprilie. Practic, românii au câştigat în luna mai cu 52 de lei mai puţin faţă de luna anterioară.

Câştigurile salariale pe regiuni arată că bucureştenii sunt cel mai bine plătiţi români, urmaţi de cei din Ilfov şi Prahova. Salariile lor sunt duble faţă de cele primite de locuitorii judeţelor Bihor, Călăraşi sau Harghita. 

Mai multe articole despre:
salarii angajatori