MENIU

Salariile românilor au crescut în iunie datorită primelor de vacanţă

Foto: money.ro

Primele de vacanţă au ridicat salariile românilor din iunie. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, românii au câştigat cu 23 de lei mai mult faţă de luna mai. Angajaţii domeniului bancar au primit cei mai mulţi bani, în timp ce unii salariaţi din transporturi s-au ales cu lefuri mai mici.

În iunie, salariul mediu net a fost de aproape 1.400 de lei, cam cu 2% mai mare faţă de luna mai. Asta nu înseamnă că salariile românilor au crescut, dar că unii bugetari au luat prime de vacanţă.

Cei mai fericiţi au fost angajaţii bancilor. Salariile lor au crescut cu aproximativ 20%. O creştere dublă faţă de domenii precum telecomunicaţii sau industria farmaceutică, unde angajaţii au primit cu aproximativ 10% mai mulţi bani pentru a se bucura de concediu.

Ultima oară când au crescut salariile românilor a fost în aprilie. Ca şi în iunie, majorarea s-a datorat, în principal, acordării primelor de Paşte. Fără primele de vacanţă, veniturile bugetarilor nu ar fi avut nici o şansă de creştere. Asta pentru că premierul Emil Boc mai mult a tăiat din salariile bugetarilor decât a dat. De altfel, toate ministerele au îngheţat acordarea primelor de vacanţă până anul viitor.

Dacă unii s-au bucurat de bani în plus, alţii s-au văzut cu salarii mai mici. Este cazul angajaţilor din transporturile rutiere şi navale, precum şi cei din imobiliare sau administraţia publică. Oricum, faţă de iuinie 2008, câştigul salarial mediu net a crescut, statistic, cu aproape 8 procente.
Mai multe articole despre:
venituri prime români creştere vacanţe