MENIU

Rusia cere convocarea unei şedinţe extraordinare a PE consacrată crizei gazelor

Foto: img.rian.ru

Rusia a propus convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului European, consacrată crizei dintre Moscova şi Kiev privind aprovizionarea cu gaz rus, a anunţat viceministrul de Externe Aleksandr Gruşko, citat de AFP.

"Suntem în contact strâns cu toţi partenerii noştri din Uniunea Europeană", a declarat Gruşko pentru postul rus de televiziune Vesti 24. "Delegaţia rusă la UE i-a adresat astăzi (vineri - n.red.) preşedintelui Parlamentului European un mesaj în care propunem convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului European, pentru a acorda părţii ruse posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere", a spus viceministrul.

Pe de altă parte, anterior, Cehia, care a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a subliniat că disputa privind gazele dintre Rusia şi Ucraina este o problemă bilaterală şi că nu se va implica până când nu va fi afectată alimentarea blocului european.

De asemenea, Moscova a dat asigurări că fluxul de gaz către Uniunea Europeană nu va fi afectat de dispută, iar deocamdată companiile din Europa Occidentală nu au anunţat scăderi ale presiunii.

Uniunea Europeană primeşte o cincime din gazele naturale prin conducte care tranzitează Ucraina, iar o neînţelegere asemănătoare din 2006 a determinat o scădere scurtă a livrărilor către Europa.