MENIU

Rusia are un plan în trei etape pentru a militariza Arctica

Foto: dailymail.co.uk

Moscova vrea să trimită unităţi militare şi ale FSB în Arctica, regiune bogată în hidrocarburi şi curtată de mai multe state, potrivit unui document oficial rus accesibil pe internet.

Această strategie rusă pentru Arctica a fost aprobată de preşedintele rus Dmitri Medvedev la 18 septembrie 2008, dar nu a fost publicată pe site-ul Consiliului de securitate rus decât recent.

"Este necesară înfiinţarea unor unităţi militare în zona arctică a Rusiei, pentru a se asigura securitatea militară", explică documentul, adăugând că "supravegherea coastelor va fi încredinţată FSB-ului".

Obiectivul Rusiei este "folosirea zonei arctice ca bază strategică de resurse naturale", pentru a se acoperi mai ales "necesităţile Rusiei în hidrocarburi, în resurse biologice, în apă şi alte lucruri strategice".

Pentru aplicarea strategiei, Rusia şi-a fixat un calendar în trei etape. Prima (2008-2010) va stabili "frontierele Rusiei în Arctica" prin studii geologice şi geografice. A doua (2011-2015) presupune recunoaşterea internaţională a frontierelor din Arctica. A treia etapă (2016-2020) trebuie să facă din Arctica "baza strategică de resurse" naturale a Rusiei.

Mai multe articole despre:
Rusia militari plan resurse unităţi Arctica etape