MENIU

Romi români s-au dus la Bruxelles să se intereseze de drepturile pe care le au

Foto: foto.md

O delegaţie de romi bulgari şi români care a venit la Bruxelles să denunţe discriminarea şi obstacolele pe care le întâmpină pe piaţa muncii a plecat dezamăgită, spunând că CE nu prea are soluţii, relatează AFP.

"Sunt puţin dezamăgit. Nu am auzit că Europa ar putea face într-adevăr ceva pentru noi", a explicat un rom venit din Franţa, după întâlnirile cu serviciile comisarului pentru egalitatea şanselor, cehul Vladimir Spidla.

Circa 15 romi originari din România şi Bulgaria, instalaţi în Franţa, s-au dus la Bruxelles, împreună cu membri ai colectivului "Romeurope", pentru a se informa despre drepturile lor. Ei sunt îngrijoraţi mai ales de piedicile pe care le întâmpină în găsirea unui loc de muncă şi de discriminările pe care le suferă în Franţa.

Romică Călin s-a declarat dezamăgit, dar a spus că discuţiile au fost "utile" şi speră că "multe lucruri se vor schimba". "Am venit pentru a ne cunoaşte drepturile în calitate de români şi bulgari şi am aflat multe lucruri pe care nu le ştiam", a confirmat Mişca Boti, mediator social şi reprezentantă a romilor români în regiunea pariziană.

Paisprezece state din UE au impus limite pentru accesul pe pieţele lor de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari. Restricţiile ar trebui ridicate în 2011, dar fiecare ţară le poate prelungi până în 2013, dacă demonstrează că sosirea acestor cetăţeni "perturbă sau riscă să perturbe pieţele de muncă".