MENIU

Românii vor fi obligaţi să plătească TVA pentru maşinile noi, cumpărate din UE

Foto: RTV

Face orice pentru a umple conturile goale ale statului. Fiscul a introdus măsuri dure pentru a reduce evaziunea fiscală şi pentru a strânge bani la buget. Românii vor fi obligaţi, de exemplu, să plătească TVA pentru maşinile noi, cumpărate din ţările Uniunii.

Pentru că foarte mulţi români îşi luau, de exemplu, o maşină nouă din Germania, plăteau TVA când achitau autoturismul, iar apoi cereau statului german returnarea taxei fiindca maşina nu urma să circule în acea ţară. În România, proprietarii arătau autorităţilor doar actul de vânzare-cumpărare, potirvit căruia Taxa pe valoare adaugata era achitată.

Noua modificare legislativă elimină practic această portiţă de scăpare.
Tot pentru a reduce evaziunea fiscală, firmele care fac achiziţii din ţările Uniunii vor plăti TVA lunar, şi nu la 3 luni, aşa cum se întâmplă acum. Şi asta pentru ca existau firme care importau legume- de exemplu- vindeau marfa în cele 3 luni, iar când venea termenul de plată a obligaţiilor către buget, erau deja declarate inactive.

O altă măsură luată de ANAF e trecerea în cazierul fiscal a tuturor neregulilor înregistrate la o firmă. Astfel, o persoană care a falimentat în mod intenţionat o companie nu-şi va mai putea înfiinţa o altă firmă. Măsurile ANAF vor intra în vigoare în această săptămână, atunci când ordonanţa dată de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial.