MENIU

Românii sunt printre europenii cu cel mai scăzut consum de carne

Foto: lisburncity.gov.uk

Carnea rămâne un aliment care nu lipseşte de pe masa românilor, dar consumul este din ce în ce mai scăzut. Statistica Uniunii Europene arată că în ultimii ani, am mâncat, în medie, cu 2 kilograme mai puţin pe an.

Statisticile arată că, în medie, un român consumă 60 de kilograme de carne pe an, faţă de 90 cât reprezintă media în Uniunea Europeană. La noi, jumătate din consum, adică 30 de kilograme, este reprezentat de carnea de porc.

Dacă ne raportăm la celelalte state din comunitate, constatăm totuşi că suntem sub media europeană, de 40, chiar 45 de kilograme pe an.

Nici la consumul de carne ne vită nu stăm prea bine. Un român consumă de aproape 3 ori mai puţin decât restul europenilor. Anul trecut, în ţara noastră, media pe cap de locuitor era de 6,6 kilograme, în timp ce în Uniune aceasta depăşeşte 17 kilograme. Potrivit Ministerului Agriculturii, în primele 5 luni ale acestui an, un român a consumat 2,6 kilograme de carne de vită.

În schimb, la consumul de carne de pasăre, românii se apropie de europeni. La noi, o persoană mânâncă între 15 şi 20 de kilograme pe an, în timp ce în alte state europene, consumul depăşeşte cu puţin 20 de kilograme. Patronatele din industria avicolă spun că, anual, consumul de carne de pui creşte cu 5-10 procente datorită preţului accesibil şi calităţilor dietetice.

Mai multe articole despre:
carne români consum pasăre Uniunea Europeană porc vită