MENIU

Românii au încredere că Uniunea Europeană ne-ar putea scoate din criză

Uniunea Europeană, şi nu Guvernul de la Bucureşti, este cea mai potrivită instituţie pentru a ne scăpa de criză. 29% dintre români cred că Uniunea Europeană s-ar putea ocupa cel mai eficient de gestionarea consecinţelor crizei economice. În schimb, numai aproape un sfert dintre români spun că guvernul ar putea face acest lucru. Datele apar în ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene.

Numărul românilor care cred că Uniunea Europeană este organizaţia care se poate ocupa cel mai eficient de consecinţele crizei economice este în creştere fată de luna ianuarie. Dacă atunci 23% dintre români creditau UE, acum procentul acestora a crescut până la 29%.

La nivel european, procentul celor care au încredere în guvernele locale pentru gestionarea crizei este mult mai mic. Astfel, doar 12% dintre europeni spun că executivele locale pot lua cele mai bune măsuri pentru combaterea crizei.

Mai mult de jumătate dintre românii intervievaţi susţin că măsurile prioritare pe care UE trebuie să le ia pentru a scăpa de criză ar fi sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a marilor companii. În plus, trei sferturi dintre romani mai spun că Uniunea Europeană are suficientă putere pentru a-şi apăra interesele în economia globală. Cei mai încrezători dintre europeni, la acest capitol, sunt danezii - 79%, slovacii şi ciprioţii - 78% şi maltezii - 77%.

Eurobarometrul a fost realizat, la cererea Comisiei Europene, în iunie 2009, pe un eşantion de 1012 persoane şi are o marjă de eroare de plus minus 3,1 la sută.