MENIU

România trebuie să controleze cheltuielile cu salariile şi să reformeze sistemul de pensii, potrivit FMI

Foto: emaramures.ro

România trebuie să îmbunătăţească procesul execuţiei bugetare şi controlul cheltuielilor salariale, dar şi să reformeze sistemul de pensionare şi să administreze mai bine companiile publice, a declarat miercuri Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

"Execuţia bugetară a presupus, în România, rectificări multiple, ceea ce a permis deficitului să crească. Vrem să evităm ca acest lucru să se întâmple în viitor. Cu asistenţă internaţională, cred că este posibil, dar România trebuie să adopte o lege de responsabilitate fiscală", a spus Franks.

În al doilea rând, el a menţionat dublarea cheltuielilor salariale în ultimii ani şi a adăugat că este nevoie de reformarea sistemului de salarizare. "Acest lucru nu înseamnă neapărat că salariile vor scădea, dar sistemul în general trebuie îmbunătăţit. A altă problemă o reprezintă faptul că numărul persoanelor care se pensionează este mai mare decât cel al noilor angajaţi", a afirmat Franks.

Reprezentantul FMI a mai spus că este nevoie de un control mai bun al companiilor publice, deoarece unele dintre ele funcţionează cu datorii foarte mari.

De asemenea, revenirea inflaţiei în intervalul ţintit de BNR până la sfâşitul lui 2009 este crucială pentru România, potrivit reprezentantului FMI. "Ne exprimăm susţinerea BNR în politica de ţintire a inflaţiei. România va contracta finanţare externă, dar este crucial ca inflaţia să revină în intervalul ţintit de BNR până la sfâşitul lui 2009", a explicat Franks.