MENIU

România, ţara în care orice e de vânzare: permise de conducere, cărţi de identitate şi chiar organe umane

Foto: admissions.rutgers.edu
Victor Zotta: În România nu s-a efectuat niciun transplant ilegal

În România, banii pot cumpăra orice. Permise de conducere, acte de identitate, diplome universitare, doctorate sau, de ce nu, oameni şi organe.

Cum suntem în plina criza economica, infractorii si-au adaptat oferta şi au umblat la preturi. Un caz şocant a fost descoperit chiar zilele trecute: un copil a fost scos la vânzare, pentru organe, cu 12 mii de euro. Şi nu de nişte străini fără inimă, ci de proprii părinţi. Din fericire, poliţiştii din Bacău au pus capăt tranzacţiei sinistre prin care doi taţi vroiau să-şi vândă copiii de câţiva anişori.

Daca potenţialul client cumpăra şase copii, preţul ar fi fost de 70 de mii de euro. O afacere ilegală şi mai profitabilă este cea cu diplome false. Cu 3500 de euro, mii de români s-au ales cu un titlu universitar la care nu aveau dreptul.

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zotta, a declarat că legea se aplică în România în cazul transplanturilor şi că Romania are cea mai dură legislaţie în ceea ce priveşte transplanturile de organe umane şi că în România nu s-a efectuat niciun transplant ilegal.

Anchetatorii bucureşteni au descoperit o filieră care a aruncat pe piaţă în doar câţiva ani în jur de 15.000 de astfel de documente contrafăcute. Plină de zel şi încurajată de profitul nesperat de mare, gruparea falsifica orice, pe bandă rulantă: buletine de identitate, diplome de bacalaureat, diplome de liceu.

Dacă avem ingineri şi economişti falşi, de ce nu şi şoferi falşi? Pe străzile şi şosele din România circula sute, poate mii de de şoferi care au luat carnet chiar dacă n-au habar de regulile de circulaţie. Cea mai buna ofertă au avut-o oamenii legii de la Piteşti. Un permis acordat în fals costă 3.500 de euro, iar pentru clienţii generoşi există chiar şi ofertă de a obţine toate categoriile într-o singură zi.

La Cluj, poliţiştii îşi cerneau clientela, cu preţuri mai mari. Un carnet de conducere putea costa şi 5.000 de euro. Acum. cei prinşi cu mâţa în sac îşi fac socotelile în ani de închisoare.

VEZI ŞI  Mulţi români îşi vând organele prin intermediul anunţurilor de pe Internet