MENIU

România nu mai are plaje de calitate: Distincţia Blue Flag a fost pierdută

Foto: Realitatea TV

România nu are plaje de calitate. Cel puţin asta reiese din faptul că plajele de pe litoral nu mai au Steagul Albastru. Simbolurile Blue Flag, care reflectă anumite standarde, au fost obţinute cu greutate în anii trecuţi. Între timp însă, nu s-a mai investit, iar titlurile au fost pierdute.

Blue Flag, cunoscută la noi ca distincţia steagului albastru este simbolul protecţiei mediului la cel mai înalt standard şi promotorul unui turism de calitate.

România a avut 8 plaje Blue Flag pe care le-a pierdut în ultimii 3 ani, asta în timp ce Grecia are 425, iar Turcia are 286 de plaje Blue Flag, toate căutate de turiştii străini.  Statisticile internaţionale demonstrează că operatorii de plajă înscrişi în programul „Blue Flag” se bucură de o creştere cu până la 10 % a numărului turiştilor, inclusiv în extrasezon.

Pentru a obţine distincţia steagului albastru fiecare plajă trebuie curăţată manual şi mecanic în fiecare seară. Iar din când în când este recomandată curăţirea nisipului în adâncime, asta pentru a înlătura mucurile de ţigară şi scoicile. 

Acestea nu sunt însă singurele reguli. Pentru a obţine distincţia, plajele trebuie să îndeplinească 29 de criterii din mai multe domenii. Trebuie să ofere turiştilor minimum cinci activităţi de educaţie ecologică, să aibă un număr corespunzător de coşuri de gunoi şi facilităţi de reciclare, să nu aibă vegetaţie sau alge sau să dispună de facilităţi sanitare.

Foarte rar turiştii români se interesează dacă o plajă are Steagul Albastru, pentru că cei mai multi dintre ei nici nu ştiu ce înseamnă. Situaţia se schimbă însă radical dacă vorbim despre turismul international. Pentru turiştii străini, este aproape de neconceput ca o destinaţie de litoral să nu deţină măcar o plajă certificată. 

Mai multe articole despre:
litoral distincţie plaje