MENIU

România Liberă a dezvăluit cum regulile Bisericii Ortodoxe sunt încălcate la Mănăstirea Cozia

Un reporter s-a dat drept om de afaceri care dorea să devină preot, deşi nu avea studiile necesare. Metoda era simplă, intrarea la mănăstirea Cozia şi parcurgerea, în mare viteză, a tuturor rangurilor monahale. În replică, stareţul Mănăstirii, Vartolomeu Andronie, a spus că l-a primit pe jurnalist ca pe un civil şi doar pentru că fusese rugat să-l găzduiască.

Jurnalistul de la România Liberă a apelat la consilierul Episcopiei de la Vâlcea, Constantin Matei, care s-a arătat dispus să intermedieze intrarea reporterului la mănăstirea Cozia.

Ulterior reporterul s-a prezentat în faţa stareţului de la Cozia.

discutie reporter vartolomeu
tc 3.50 "Eu am înţeles dintr-o dată bătaia Sfinţiei tale. Vrei prin Cozia să ajungi în Cipru, nu? Aşa trebuia să spui de la început. Din moment ce ai recomandarea părintelui consilier, eu încerc să văd ce posibilitate am eu", ", l-a întrebat Vartolomeu Andronie pe reporter.

"Într-adevăr, consilierul eparhial, Constantin Matei, este prima verigă din acest lanţ. Prima dată te bagi cu Matei, după aceea cu şefu’ (n.r. – Vartolomeu). Dar acuma depinde de Matei", a spus călugărul Dometie, omul de încredere al stareţului Vartolomeu Andronie.

"A venit cu recomadare telefonică de la Matei. Eu l-am luat ca pe un civil care vine să încerce drumul monahic. Oricum îl trimiteam după hârtii, să vedem cine este", a explicat Vartolomeu Andronie.

Investigaţia jurnalistului s-a oprit după ce Poliţia din Călimaneşti i-a deconspirat identitatea pentru parcare neregulamentară. Stareţul Vartolomeu a spus că nu se consideră vinovat de nimic. "Dacă cineva va lua decizia să plec, pentru că de obicei conducătorul trebuie să fie pedepsit, mă duc. Sunt din '71 aici şi am muncit pe brânci", a conchis Vartolomeu Andronie.

Mai multe articole despre:
poliţie investigaţie stareţ monarh