MENIU

România ar putea fi condamnaată la CEDO din cauza tergiversării dosarului Revoluţiei, spune Kovesi

foto: NewsIN

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la întâlnirea cu revoluţionarii, de la Palatul Cotroceni, că probabil România va fi condamantă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul Revoluţiei, din cauza tergiversării soluţionării acestuia.

”Nu vreau să mă antepronunţ, dar probabil va fi o condamnare”, a spus Kovesi despre dosarul Revoluţiei, care se află pe rolul CEDO.

De asemenea, procurorul general a adăugat că recunoaşte public eşecul instituţiei ca atare, dar şi al celor care au lucrat la dosarul Revoluţiei. Kovesi a spus că nu poate decât să respecte legea, dar în dosar sunt multe probleme de procedură, precum începeri de urmăriri penale pentru persoane decedate sau pentru fapte prescrise.

Kovesi a specificat că toate dosarele trimise de procurorul militar Dan Voinea în instanţă au fost întoarse la parchet de instanţă pentru diverse vicii de procedură.

"V-am oferit să rămâneţi să soluţionaţi dosarul, dar aţi preferat să plecaţi la pensie, chiar cu o pensie bunicică", i-a spus Kovesi lui Dan Voinea.

La întrebarea preşedintelui, Dan Voinea a spus că se întoarce oricând să rezolve dosarul, dacă i se cere.

Asociaţia 21 Decembrie i-a cerut lui Traian Băsescu să medieze conflictul dintre aceasta şi procurorii care se ocupă de dosarele Revoluţiei, pentru că reprezentanţiilor revoluţionarilor nu li s-au dat toate actele din dosare.

 

Reprezentanţii Asociaţiei susţin că au dreptul să vadă dosarele de la procurori, din cauză că sunt parte vătămată în acestea şi au şi un proces la CEDO.