MENIU

România a fost duminică la răscruce de drumuri: Traian Băsescu şi Mircea Geoană şi-au disputat la urne fotoliul de preşedinte

Urnele pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se deschid la ora 7.00
Pentru exercitarea votului în turul II se distribuie un singur buletin de vot
Primul român care a votat în Noua Zeelandă

Zi istorică duminică! Românii au fost aşteptaţi din nou la urne pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. O bătălie puternică pentru următorul mandat la Palatul Cotroceni s-a dus între Traian Băsescu şi Mircea Geoană.

Cei peste 18 milioane de votanţi au avut misiunea de a-l alege pe cel de-al doilea preşedinte care va avea un mandat de cinci ani, conform Constituţiei. Turul doi al alegerilor prezidenţiale a început mai întâi peste hotare. Prima secţie de vot s-a deschis la ora 20.00, în Auckland, Noua Zeelandă.  La ora 22.00 s-au deschis şi secţiile din Australia, iar la miezul nopţii a început votul în Japonia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Ministerul de Externe român a trimis 600.000 de buletine de vot în 92 de ţări din lume pentru acest scrutin. În urma analizei alegerilor din 22 noiembrie s-au făcut modificări în repartizarea buletinelor de vot. Numărul buletinelor de vot trimise în Italia a fost suplimentat, în timp ce numărul buletinelor din Spania şi din Statele Unite a fost redus. La primul tur al alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie la urne s-au dus peste 94 de mii de români din străinătate, un număr record.

În România, secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi s-au închis la ora 21.00. Cu menţiunea că pentru cele din străinătate a fost luată în calcul ora locală a fiecărei ţări.

În gări, autogări, aeroporturi, campusuri universitare şi în căminele de bătrâni s-au organizat secţii de votare speciale. Pentru a evita cozile de la turul precedent de scrutin, numărul cabinelor de vot a fost suplimentat în cele 34 de secţii din Bucureşti. La acest tur de scrutin a existat, din nou, urna mobilă pentru bolnavii internaţi în spitalele care nu se află în raza secţiei de votare de care aparţin.

Încercarea de a cumpăra voturile este pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani, iar cei care votează de mai multe ori pot primi de la şase luni la trei ani. La fel sunt pedepsiţi şi pentru cei care împiedică un alegător să voteze. La scrutinul din 22 noiembrie au fost semnalate peste 1.300 de incidente electorale în urma cărora au fost întocmite peste 400 de dosare penale.

Peste 60.700 angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost angrenaţi în misiuni pe timpul turului II al alegerilor pentru Preşedintele României. În ziua alegerilor, Poliţia Română a organizat, atât individual, cât şi împreună cu Autoritatea Rutieră Română, 842 filtre în vederea prevenirii turismului electoral. MAI recomandă tuturor cetăţenilor să respecte legea şi să anunţe la numărul unic de urgenţă 112 orice faptă care încalcă reglementările electorale. Este interzisă expunerea materialelor electorale în preajma secţiilor de votare.