MENIU

Roman Polanski se va opune extrădării în SUA

Foto: wordpress.com

Cineastul Roman Polanski se va opune extrădării sale în SUA şi va face apel la decizia Oficiului federal al justiţiei din Elveţia, în cazul în care acesta va decide să îşi dea acordul pentru extrădare, potrivit avocatului acestuia, Hervi Temime.

Răspunsul lui Roman Polanski la vestea că SUA au prezentat oficial, joi seară, autorităţilor elveţiene cererea de extrădare a acestuia, nu s-a lăsat aşteptat. Unul dintre avocaţii săi, Hervi Temime, a declarat că "Polanski nu se răzgândeşte. Nu va accepta cererea de extrădare a SUA".

Aflat în detenţie de la sosirea sa în Elveţia pe 26 septembrie pentru a participa la un festival de film, Roman Polanski va avea ocazia de a-şi prezenta argumentele în faţa autorităţilor elveţiene, o dată ce Oficiul federal al justiţiei va fi transmis cererea de extrădare cantonului Zurich, locul de detenţie al cineastului.

"Va fi fixată o limită pentru a-şi prezenta observaţiile faţă de această cerere de extrădare", explică un comunicat al Oficiului. "Roman Polanski poate cere o prelungire a acestui termen", a explicat purtătorul de cuvânt al Oficiului federal al justiţiei, Falco Galli.

"Autorităţile din Zurich se vor ocupa de audierea lui Roman Polanski şi vor întocmi un proces verbal care ne va fi transmis", a adăugat Galli, menţionând că pe baza cererii de extrădare şi a observaţiilor lui Polanski Oficiul federal al justiţiei va decide dacă îşi va da sau nu acordul pentru extrădarea acestuia.

Cineastul va putea face recurs împotiva deciziei Oficiului federal al justiţiei la Tribunalul penal din Bellinzona şi apoi la Tribunalul federal din Lausanne, în termen de 30 de zile.

Citeşte şi Statele Unite ale Americii au cerut extrădarea lui Polanski