MENIU

Roberta Anastase: PD-L doreşte calcularea pensiilor demnitarilor ca în sistemul public şi eliminarea chiriilor parlamentarilor

Foto: NewsIn
Roberta Anastase: Vrem să eliminăm chiriile parlamentarilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat miercuri că grupul parlamentar al PD-L a decis să susţină un proiect prin care pensia parlamentarilor să fie calculată după sistemul public de pensii. Anastase s-a referit şi la eliminarea chiriilor parlamentarilor, ea precizând că există deja trei proiecte în acest moment în dezbatere.

La capitolul pensii ale parlamentarilor, preşedintele Camerei Deputaţilor a amintit că un parlamentar PD-L a depus, din legislatura trecută, o propunere pe acest subiect, care nu a intrat însă pe ordinea de zi a comisiei de resort, deci nici a plenului.

"Există o decizie a grupului PD-L ca pensiile parlamentarilor să fie calculate în acelaşi regim ca în sistemul public de pensii", a afirmat Anastase.

În discuţiile despre Statutul parlamentarilor, preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat şi procedura prin care s-au acordat indemnizaţii tranzitorii foştilor parlamentari. "De la Secretariatul General s-a solicitat o declaraţie pe proprie răspundere că nu au alte venituri, declaraţie care va fi reînnoită la începutul fiecărei luni, pe toată perioada acordării. În acelaşi timp, indemnizaţia se acordă lunar, nu ca un pachet de trei şi sigur vom discuta dacă este cazul ca ea să mai existe. În Parlamentul European există indemnizaţia tranzitorie, dar putem să discutăm dacă este oportună sau nu în actualul context economic", a afirmat Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a mai declarat că  bugetul Camerei Deputaţilor pe 2009 va fi unul de "criză".

"Practic nu mai există investiţii legate de maşini, nu mai avem achiziţii. A crescut numărul de parlamentari, trebuie să bugetăm şi cei 35 de europarlamentari de data aceasta, dar, per ansamblu, am redus de la toate capitolele care înseamnă investiţii", a mai afirmat ea, anunţând că cifrele vor fi prezentate după Biroul Permanent al Camerei, de astăzi.

În final, preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit şi despre eliminarea chiriei demnitarilor.

"Am văzut că există parlamentari care legal nu au domiciliul în Bucureşti, dar au  domiciliu în Mogoşoaia sau pe teritoriul Sectorului Agricol Ilfov şi se dau chirii. Poate cel mai bine ar fi ca ele să fie scoase în totalitate, dar oferindu-se parlamentarilor posibilitatea de a locui în Bucureşti. Dacă nu doresc s-o facă într-un hotel al Parlamentului, atunci îşi asumă singuri responsabilitatea financiară", a precizat ea.