MENIU

Ridzi, acuzată că a folosit 500.000 de euro, bani publici, drept garanţie pentru o licitaţie

Foto: NewsIn
Familia Ridzi vrea să încaseze de la statul român mai mult de 86 de milioane de euro pentru o telegondolă inutilă

Senatorul PSD Cosmin Nicula o acuză pe ministrul Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, că a folosit jumătate de milion de euro din bugetul ministerului pentru a-i depune ca garanţie de participare la o licitaţie în Petroşani, unde edil este soţul său, în vederea construirii unei telegondole.

"Astăzi sunt în măsură să o ajut pe doamna ministru Ridzi să îşi amintească unde au ajuns 500.000 de euro din cei 628.000 de euro pe care i-a scos din bugetul statului prin conducta numită Ministerul Tineretului şi Sportului. Cei 500.000 de euro sunt puşi garanţie de participare la o licitaţie în Petroşani la domnul primar Tiberiu Ridzi pentru montarea unei telegondole în masivul Parâng. Această pseudo-licitaţie pe care o puteţi găsi la anunţul de participare nr. 80366 / 18.06.2009 din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), ascunde în spatele ei cel mai mare jaf din istoria modernă a României după dispariţia flotei", acuză Nicula, într-un comunicat de presă.

Familia Ridzi vrea să încaseze de la statul român mai mult de 86 de milioane de euro pentru o telegondolă inutilă

"Familia Ridzi, în colaborare cu omul de afaceri Adrian Violin Gărdean vor să încaseze de la statul român prin fraudă mai mult de 86 de milioane de euro pentru o telegondolă inutilă care costă, cu toate acareturile din jurul ei, maxim 20 de milioane de euro. Începutul jafului l-a constituit efectuarea unui Studiu de fezabilitate acordat de către familia Ridzi printr-o altă licitaţie măsluită clanului Gărdean, mai exact unei firme a acestuia, Centrul Profesional de Proiectare şi Cadastru S.A. Petroşani. Gărdean a încasat fabuloasa sumă de 53 de miliarde de lei", mai susţine senatorul de Hunedoara.

Nicula afirmă că nu se justifică construcţia acestei telegondole, din cauza numărului mic de turişti şi a lipsei spaţiilor de cazare

"Acesta (Gărdean, n.red.) a plecat în explicarea necesităţii construirii telegondolei de la o premisă falsă şi mincinoasă: că în masivul Parâng vor urca cu telegondola 300.000 de turişti pe sezon. În realitate în masivul Parâng circulă maxim 10.000 de turişti pe sezon, capacitatea de cazare în acest masiv fiind la această oră de 625 de camere. Telegondole de acest tip şi de dimensiuni apropiate au mai fost instalate şi la Sinaia, Azuga şi Predeal, dovedindu-şi deja inutilitatea", a explicat senatorul.

Nicula: Banii pentru telegondolă vor proveni de la Ministerul Turismului

Cosmin Nicula mai susţine că banii pentru construirea telegondolei vor proveni de la Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, şi ea apropiată familiei Ridzi şi afaceristului Gărdean şi care "întâmplător aterizează tot mai des în ultima vreme în masivul Parâng cu elicopterul personal al d-lui Adişor Violin Gărdean". Senatorul mai afirmă că primăria şi-a rezervat dreptul de a cere mai mulţi bani decât suma iniţială pentru construirea telegondolei, după cum se arată în documentaţia de atribuire a licitaţiei.

Nicula: Deşi are spatele asigurat până la cel mai înalt nivel, Monica Iacob Ridzi trebuie să justifice 628.000 de euro

"Când ajungi ministru fără să ai vreo calitate politică, îţi poţi permite să faci şi anumite deturnări fără a da cu subsemnatul. De data asta nu este cazul. Deşi are spatele asigurat până la cel mai înalt nivel, Monica Iacob Ridzi trebuie să justifice 628.000 de euro. Rămâne de văzut în ce fel va scoate mâneca, dar credem că de această dată mâneca se va rupe şi se va vedea frauda", conchide Cosmin Nicula.

Camera Deputaţilor a decis marţi înfiinţarea unei Comisii de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului, sub semnătura ministrului Monica Iacob-Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului, iar PNL a depus plângere penală împotriva acesteia.

Comisia de anchetă în cazul Monicăi Iacob Ridzi au stabilit, în finalul lucrărilor de miercuri, că aceasta va fi audiată la viitoarea şedinţă a Comisiei, care va avea loc marţi, 30 iunie.

Citeşte şi răspunsul primarului Petroşanului, Tiberiu Iacob Ridzi