MENIU

Rezervaţia Biosfera Delta Dunării a depus amendamente la ordinul privind taxa de acces în rezervaţie

Foto: flickr.com

Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării" a înaintat Ministerului Mediului un set de propuneri de modificare a Ordinului 610/2009 privind accesul contra-cost în Deltă, propuneri ce vizează acordarea de reduceri sau scutiri la plata tarifelor pentru unele categorii de persoane.

Guvernatorul Admnistraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD), Grigore Baboianu, a declarat că, după apariţia Ordinului ministrului mediului 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către ARBDD la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, a primit o mulţime de sesizări referitoare la conţinutul documentului. Ca atare, Rezervaţia şi-a propus să colecteze toate sugestiile cetăţenilor, să le analizeze şi să le includă într-un pachet de propuneri de modificare a Ordinului 610/2009.

"Noi vrem să adunăm toate observaţiile cetăţenilor şi, în cel mult două săptămâni, să înaintăm Ministerului Mediului un set de propuneri de modificare a ordinului", a declarat, joi, corespondentului NewsIn, Grigore Baboianu.

Guvernatorul Deltei a precizat că, printre amendamentele care vor ajunge pe masa ministrului Nicolae Nemirschi, se numără câteva care vizează acordarea unor reduceri sau gratuităţi anumitor categorii de persoane. "Avem în vedere ca turiştilor care intră în rezervaţie pentru mai puţin de un sejur să li se aplice un plan tarifar diferenţiat faţă de cel inclus în ordin. Probabil că şi autoturismelor. De asemenea, vrem să beneficieze de reduceri sau chiar de gratuitate locuitorii de pe marginea rezervaţiei", a spus Grigore Baboianu.

Potrivit aceleiaşi surse, câteva categorii de persoane sunt exceptate şi acum de la plata tarifelor de acces în Delta Dunării, însă ele nu sunt specificate în ordin. "Locuitorii din rezervaţie sunt exceptaţi, precum şi toţi cei care beneficiază de reduceri şi gratuităţi, conform legii. Mă refer la copii, elevi, studenţi, persoane cu handicap, eroi ai revoluţiei, veterani de război, etc. E un lucru nemenţionat în ordin, dar este un drept câştigat", a explicat guvernatorul Deltei Dunării.

Ordinul 610 din 2009, emis de ministrul Mediului Nicolae Nemirschi şi publicat în Monitorul Oficial nr. 363 din 29/05/2009, a introdus un plan tarifar pentru serviciile de ghidare, cazare, închiriere, transport şi consultanţă tehnică în Delta Dunării, precum şi pentru permisele de intrare în rezervaţie, de albinărit, păşunat, recoltat, fotografiat, filmat, cercetare sau survol. De exemplu, o persoană trebuie să plătească 20 de lei pentru fiecare intrare în Deltă. Dacă vine cu maşina sau cu o ambarcaţiune, trebuie să achite 100 de lei pentru fiecare dintre acestea, însă doar o dată pe an.

Taxele pentru obţinerea permiselor de acces pot fi plătite la sediul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" din Tulcea, la Centrul de Dcumentare şi Educaţie Ecologică din Crişan, la Centrul de Informare din Sulina şi la agenţii ecologici ARBDD din teritoriu. "Agenţii pot fi găsiţi la intrările în rezervaţie. Dacă nu aveţi posibilitatea să plătiţi la rezervaţie, lăsaţi să vă găsească agenţii ca să plătiţi. Au legitimaţie cu care se recomandă", a spus guvernatorul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", Grigore Baboianu.

"Nu sunt mulţi bani, dar, dacă să zicem că s-ar aduna, am reuşi să investim în nişte dotări corespunzătoare turismului civilizat", a mai adăugat Baboianu.

Guvernatorul a mai subliniat faptul că de fapt acest ordin era prefigurat în Planul General de Management al Deltei Dunării. În plus, Grigore Baboianu susţine că de anul trecut au fost montate panouri şi indicatoare care fac referite la taxa de acces, însă "nimeni nu s-a oprit să citească, nimeni nu a fost curios să vadă ce scrie acolo".