MENIU

Revoluţia din oraşul tău Timişoara: Pe 17 decembrie 1989 au murit 50 de protestari

17 decembrie 1989, Timişoara
17 decembrie 1989, Timişoara

17 decembrie 1989, înseamnă pentru Timişoara ziua în care primii martiri ai Revoluţiei au căzut seceraţi de gloanţele regimului comunist. Moartea acestora nu i-a înspăimântat însă pe protestatari ci, dimpotriva, i-a îndârjit şi mai mult. Pentru regimul ceauşist începuse numărătoarea inversă.

În dimineaţa zilei de 17 decembrie, în Timişoara domnea o atmosferă stranie. Pe străzi se văd blindate ale armatei. Coloane de soldaţi străbat oraşul, însoţiţi uneori de fanfară.

Pe de altă parte, tot mai mulţi timişoreni îşi înving teama şi ies în stradă. Câteva magazine din zona centrală a oraşului sunt devastate, motiv pentru forţele de ordine decid să intervină  în forţă. Oamenii scandează \"Jos Ceauşescu\", \"Libertate\" şi \"Jos comunismul\".

Geamurile Consiliului Judeţean al PCR sunt sparte, manifestanţii intră în clădire şi aruncă în stradă portretele soţilor Ceauşescu, documente şi cărţile care poartă semnătura dictatorului.

În jurul orei 16, în Timişoara se dezlănţuie infernul: se trage în manifestanţi. Represiunea brutală îneacă oraşul în sânge. Toată noaptea, pe străzi, se aud împuşcături.

Pentru Timişoara bilanţul zilei de 17 decembrie este unul tragic: 59 de oameni au murit atunci şi câteva sute au fost răniţi. 40 de cadavre au fost furate din morga Spitalului Judeţean, incinerate, iar cenuşa aruncată. Totul în încercarea autorităţilor de a ascunde adevărul.

Mai multe articole despre:
Timişoara morţi împuşcături revoluţionari