MENIU

Reţelele de telefonie mobilă, puse la încercare de smartphone-uri

AT&T nu a vândut iPhone-uri înainte de Crăciun / FOTO: apasu.files.wordpress.com

Distribuitorul american iPhone a suspendat vânzarea telefoanelor de Crăciun la New York, pentru a evita blocarea reţelei.

Smartphone-urile au un succes nebun în toată lumea. De la Londra la New York operatorii de telefoane mobile au promovat vânzarea acestui tip de telefoane, oferind, unii dintre ei, acces la internet de mare viteză nelimitat. A apărut însă şi reversul medaliei. Reţelele par depăşite, s-au supraîncărcat şi s-au blocat din cauza volumului de tranfer de date.

Clienţii AT&T de la New York, distribuitorul exclusiv iPhone în Statele Americii au avut o surpriză neplăcută de Crăciun. Operatorul a suspendat vânzarea telefonului în week-end-ul de dinaintea Crăciunului, deşi făcea parte din multe liste de cadouri pentru sărbători. Deşi nu a fost făcută nicio declaraţie oficială, zvonurile din internet şi din presă au spus că AT&T a luat această măsură pentru a-şi uşura reţeaua congestionată. Dacă vânzările ar fi fost brusc foarte mari, aşa cum de altfel era de aşteptat, trasferul de date nu ar fi făcut faţă.

Şi în Marea Britanie există probleme de reţea. Patronul principalului operator de telefonie englez, Ronan Dunne a declarat că în a doua jumătate a anului 2009 a cheltuit 35 de milioane de euro pentru ca reţeaua să funcţioneze la parametri normali.

Deşi transferul de date pe mobil nu este foarte mare încă în România, a început şi noi promovarea puternică a smartphone-urilor. Companiile de telefonie mobilă oferă smartphone-uri începând de la 29 de euro, în funcţie de tipul de abonament.

Mai multe articole despre:
iphone telefonie mobilă reţea smartphone