MENIU

Reţeaua de socializare Twitter şi-a dublat numărul de utilizatori

Foto: blogs.yourli.com

Platforma gratuită de micro-blogging Twitter şi-a dublat numărul de utilizatori în martie şi a devenit, astfel, cea de-a treia reţea de socializare online din lume, după Facebook si MySpace, potrivit unui studiu realizat de compania de analize web Compete, prezentat de New York Times.

Platformele de socializare online de tipul Twitter, Hi5 şi Facebook îşi demonstrează din ce în ce mai mult utilitatea, dincolo de binecunoscutele discuţii dintre prieteni şi crearea legăturilor între persoane care nu se cunosc.

Cel mai recent exemplu în acest sens este cazul protestatarilor din Republica Moldova, care, săptămâna trecută, au transmis informaţii despre evenimentele de peste Prut prin intermediul Twitter, în contextul în care media tradiţională şi mijloacele de comunicaţie nu au funcţionat corespunzător sau au furnizat relatări părtinitoare. De pildă, posturile tv cu acoperire naţională şi regională din Republica Moldova au avut la proteste un comportament ce nu a întrunit standardele profesionale, fiind încălcate flagrant principiile etice şi deontologice de reflectarea a conflictelor, potrivit unui studiu al Centrului Independent de Jurnalism, în timp ce comunicaţia pe telefonul mobil a avut de suferit în zona protestelor de la Chişinău, după cum au reclamat jurnalişti şi civili aflaţi la faţa locului.

Dincolo de utilitatea în transmiterea rapidă a ştirilor, aceste platforme sunt folosite de companii precum Starbucks, Whole Foods şi Dell pentru a sonda opiniile cumpărătorilor cu privire la produsele lor. În felul acesta, ele îşi pot adapta strategiile de marketing la nevoile consumatorilor.

Cei de la Microsoft se gândesc deja cum să exploateze şi mai mult acest mijloc de comunicare, punându-şi problema să contacteze o parte a utilizatorilor Twiter pentru ca aceştia să creeze alerte publicitare, aşa-numitele virale, care să promoveze noile produse lansate.

Reţeaua de socializare Twitter a fost lansată în 2006, iar în prezent, în fiecare zi, îşi ţin jurnalul aproximativ 14 milioane de utilizatori. În ultima lună, toţi aceştia şi-au vizitat profilul de 99 de milioane de ori, pentru a citi postări tastate de pe telefoane mobile şi computere.

Mai multe articole despre:
reţea MySpace Facebook utilizatori socializare Twitter