MENIU

Restricţiile pentru limitarea poluării la Beijing i-au făcut pe locuitori să-şi ia mai multe maşini

Foto: champoli.com

Aproape 2.000 de maşini noi au apărut zilnic în plus pe străzile din Beijing în august, astfel că restricţiile de circulaţie impuse pentru a limita poluarea par a avea efect invers celui dorit, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului China Daily.

În august, la Beijing au fost cumpărate aproximativ 60.100 de autoturisme, potrivit cotidianului de limbă engleză. Maşinile au fost achiziţionate în proporţie de 86% de populaţie, iar restul de societăţi sau autorităţi.

Interdicţia impusă fiecărui conducător de a merge cu maşina doar o zi pe săptămână, în funcţie de numărul de pe plăcuţa de înmatriculare, pentru a decongestiona un pic străzile, a avut un efect paradoxal, în sensul creşterii numărului de maşini din oraş.

Bogaţii din Beijing şi-au cumpărat o a doua şi o a treia maşină pentru a depăşi această interdicţie. Autorităţile chineze nu au în vedere deocamdată să limiteze numărul de maşini achiziţionate, ci să dezvolte transportul public.

Dacă vânzările vor creşte în următoarele luni, aşa cum se aşteaptă experţii, capitala Chinei ar urma să ajungă la finalul acestui an la 4 milioane de maşini, mai mult decât în cele mai multe metropole asiatice. Cu cele 17 milioane de locuitori şi străzi sufocate la orele de vârf, Beijingul este una dintre metropolele cele mai poluate din lume, în pofida eforturilor făcute pentru protecţia mediului la Jocurile Olimpice de anul trecut.

Mai multe articole despre:
poluare restricţii de circulaţie Beijing