MENIU

Republicanii americani îşi aleg astăzi un nou lider, după două înfrângeri electorale usturătoare

Foto: usatoday.com

Partidul Republican din Statele Unite îşi alege astăzi un nou lider, după două scrutine dezastruoase pentru formaţiune, care au transformat peisajul politic american.

Având în vedere că democraţii controlează în prezent Casa Albă, Congresul şi numeroase state, noul preşedinte al Comitetului Naţional al Partidului Republican (RNC) trebuie să găsească soluţii pentru a reduce diferenţa faţă de aceştia. El va trebui de asemenea să găsească o modalitate pentru a contracara un preşedinte democrat carismatic, care se bucură de o mare popularitate, şi îi urmează în funcţie unuia republican foarte nepopular.

Republicanii consideră, de asemenea, că trebuie să atragă minorităţile rasiale, alegătorii tineri şi alte grupuri care i-au preferat pe democraţi în ultimii ani. Puţini sugerează însă că partidul ar trebui să îşi mai domolească din ideologia conservatoare sau să îşi reexamineze convingerile de bază privitoare la intervenţia limitată în economie sau apărarea naţională puternică.

"Mama mi-a spus întotdeauna că nu contează ceea ce spui, ci modul cum o spui", a spus Ron Kaufman, membru RNC din Massachusetts, care sprijină realegerea actualului lider, Mike Duncan. "Nu am făcut o treabă bună când a trebuie să le comunicăm oamenilor de toate felurile cine suntem şi în ce credem".

La mai puţin de două săptămâni după ce Barack Obama a devenit primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, Partidul Republican şi-ar putea alege primul preşedinte de culoare, în persoana fostului guvernator adjunct de Maryland, Michael Steele, sau a fostului secretar de stat din Ohio, Ken Blackwell. Un lider de culoare ar putea contribui la combaterea percepţiei că republicanii sunt votaţi doar de albii din statele sudice.

O gafă rasistă a compromis candidatura fostului preşedinte al filialei din Tennessee a partidului, Chip Saltsman, care în decembrie a pus în circulaţie o parodie de cântec numită "Barack the Magic Negro". Niciunul dintre cei 168 de membri cu drept de vot din RNC nu l-a susţinut public pe Saltsman, care nu va apărea probabil nici pe buletinul de vot, din lipsă de susţinere. Un alt candidat, preşedintele filialei partidului din Carolina de Sud, Katon Dawson, pare să se fi descalificat pentru că a făcut parte dintr-un club exclusiv pentru albi, din care s-a retras în septembrie.

În loc să se concentreze pe rasă, membrii comitetului vor sprijini probabil un candidat despre care consideră că va reuşi să strângă fonduri, să recruteze candidaţi şi să alcătuiască un mesaj, consideră strategul republican Scott Reed.

Câştigătorul va fi supus la presiuni intense să aibă rezultate la alegerile pentru Congres din 2010. Acest lucru este considerat un punct în favoarea actualului preşedinte, Duncan, care ocupă funcţia din ianuarie 2007 şi are experienţa alegerilor. Duncan are cel mai mare sprijin dintre candidaţi, dar are în continuare cu 85 de voturi mai puţine decât îi trebuie pentru victorie.

Discreţia sa ar putea fi însă considerată un defect pentru cei care vor un lider carismatic. Duncan este atât de discret, încât atunci când a anunţat că vrea să candideze pentru un nou mandat, cotidianul The New York Times a publicat fotografia altcuiva, în locul fotografiei sale. Şi înfrângerile grave suferite de republicani în ultimii doi ani ar putea să îl tragă în jos.

"Este timpul să schimbăm percepţia Partidului Republican", a spus un consultant politic care sprijină un alt candidat.

Republicanii cred că au o forţă puternică de partea lor - natura umană. Aşa cum republicanii au avut de pierdut la capitolul popularitate atunci când controlau şi Casa Albă şi Congresul, Obama şi democraţii vor fi probabil sancţionaţi pentru orientarea ţării prea mult spre stânga, spun ei.