MENIU

Reptilele din Europa, mai ameninţate cu dispariţia decât păsările sau mamiferele

Foto: ugent.be

O cincime din reptilele şi aproape un sfert din amfibienii din Europa sunt ameninţaţi cu dispariţia de pe continent, potrivit Comisiei Europene.

Prima Europeană a speciilor de reptile şi amfibieni ameninţate, realizată de IUCN (International Union for Conservation of Nature) arată că 23% din amfibieni şi 21% din reptile sunt pe moarte.

Dispariţia lor este cauzată de distrugerea habitatului, schimbarea climatului, poluare şi de prezenţa speciilor invadatoare.

Studiile, publicate de Ziua Internaţională a Biodiversităţii, mai precizează şi că peste jumătate din broaştele, salamandrele şi tritonii (59%) din Europa sunt în declin.

Acest raport arată că riscul de dispariţie al lor este mai mare decât al păsărilor şi mamiferelor europene.

"Habitatele naturale din Europa sunt sufocate de oameni, de agricultură şi de poluare", a declarat dr. Helen Temple, de la IUCN Red List.

Pentru a ajuta amfibienii din Marea Britanie, publicul este rugat să înregistreze oficial mlaştinile, iazurile şi zonele cu apă din curţile lor.

The Wildfowl and Wetland Trust realizează primul studiu asupra zonelor mlăştinoase din UK pentru a stabili în ce fel sunt influenţate acestea de dezvoltarea umană şi ce se poate face pentru a salva speciile ameninţate.

Europa are 151 de specii de reptile şi 85 de specii de amfibieni, multe dintre ele fiind unice în lume.

Două specii de amfibieni sunt clasificate drept critic ameninţate cu dispariţia în: broasca Karpathos din Grecia şi tritonul Montseny din Spania.