MENIU

Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Justiţia au pichetat Ministerul Justiţiei

Foto: gazetadecluj.ro/

Peste 50 de membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale Justiţia au pichetat luni Ministerul Justiţiei, în intervalul orar 10.00-12.00, iar a doua zi protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice, din cauza nerezolvării problemelor semnalate în ultimele luni de personalul auxiliar din justiţie.

Informaţia este postată pe site-ul federaţiei şi a fost confirmată, pentru NewsIn, de Cristina Baciu, vicelider al Sindjust, care este membru fondator al Federaţiei Naţionale Sindicale Justiţia şi membru în cadrul Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian.

Reprezentanţii federaţiei arată că pichetarea va avea loc în condiţiile în care persistă nemulţumirile personalului angajat din instanţele judecătoreşti "generate de factori precum finanţarea necorespunzătoare a sistemului de justiţie, lipsa normării muncii, blocarea posturilor vacante, neplata orelor suplimentare şi un volumul tot mai crescut de activitate în cadrul instanţelor".

Federaţia Naţională Sindicală Justiţia "consideră necesar să atragă atenţia factorilor de decizie asupra acestor stări de fapt inacceptabile şi periculoase pentru însăşi existenţa sistemului de justiţie", se precizează în anunţ, cu menţiunea că atât Ministerul Justiţiei cât şi Ministerul Finanţelor Publice şi, nu în ultimul rând, Guvernul României au obligaţia de a găsi soluţiile pentru o rezolvare rapidă şi eficientă a acestor situaţii.

În cadrul protestelor organizate pe 27, respectiv 28 iulie, liderii sindicali vor depune memorii la cabinetele celor doi miniştrii.

Personalul auxiliar din justiţie a mai pichetat Ministerul Justiţiei (MJ) pe 13 aprilie, când a cerut şi demisia ministrului Cătălin Predoiu, pe care l-a acuzat de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind plata drepturilor salariale restante.

Discuţiile dintre ministrul Justiţiei şi liderii sindicali au amânat posibilitatea declanşării unei greve generale în sistem, aşa cum se anunţase la un moment dat.

În schimb, un ordin al ministrului din 3 iulie, prin care a sistat acordarea sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, a atras un val de procese intentate împotriva MJ de judecătorii din întreaga ţară şi întruperea activităţii zilnic, timp de trei ore, până la solicitarea revendicărilor. Judecătorilor li s-a alăturat personalul auxiliar din justiţie şi o parte din procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).