MENIU

REPORTAJ: La opt ani de la înlăturarea talibanilor de la putere, Afganistanul rămâne o ţară măcinată de violenţe

Oamenii din Afganistan se lupta cu sărăcia şi mizeria
Foto: RTV

Au trecut mai bine de şapte ani de când talibanii au fost daţi jos de la putere în Afganistan. Atunci, afganii au sperat la pace şi la un trai mai bun. Încă mai speră şi astăzi, pentru că prezenţa militară internaţională n-a pus capăt violenţelor. Soldaţii NATO ţin cu greu piept talibanilor.

Un poster cu imaginea lui Osama Bin Laden, pe o strazdă din Kabul, rămâne neobservat de trecători.

Afganii nu mai sunt preocupaţi de cel mai căutat terorist din lume. Oamenii se luptă cu sărăcia şi mizeria, într-o ţară în care jumătate din populaţie trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi.

Localnicii se plâng că nu au ce să mănânce şi să bea.

La aproape opt ani de la înlăturarea talibanilor de la putere, Afganistanul rămâne o ţară măcinată de violenţe, în pofida prezenţei a 70.000 de soldaţi străini.

Talibanii câştigă teren chiar şi în unele zone din nordul ţării, considerate sigure până acum.

Generalul Zahir Azimi, purtatorul de cuvânt al Ministerului Apărării, spune că 2009 va fi un an sângeros.

Afganii, care în 2001 sperau că prezenţa americanilor şi a trupelor NATO va pune capat celor 20 de ani de violenţe, se simt trădaţi. Degeaba au mai multe şcoli sau drumuri asfaltate, dacă atunci când ies din casă îşi iau rămas bun de la familie. Orice zi poate fi ultima.

Securitatea rămâne încă un vis frumos în Afganistan.

"După 30 de ani de război, societatea este extenuată, liderii şi preoţii moderaţi au fost ucişi de talibani", a spus William Wood, ambasadorul SUA la Kabul.

Trupele străine par neputincioase, iar preşedintele afghan s-a văzut nevoit să întindă o ramură de măslin talibanilor moderaţi care vor să renunţe la violenţe.