MENIU

Viață regală! Regele Mihai şi Regina Ana au fost aproape 70 de ani împreună

Regina Ana, alături de regele Mihai

Regele Mihai şi Regina Ana au fost aproape 70 de ani împreună. O viaţă în care au împărţit exilul, greutăţile şi pasiunile. Le-au trăit pe toate aşa cum au pornit în viaţă: umăr lângă umăr, ca o singură fiinţă. 

Regele Mihai a fost fermecat de chipul Anei de Bourbon-Parma cu mult înainte ca cei doi să se întâlnească în persoană. În anii 1942-1943, Regele primea la palat reportaje filmate pe front. Unul era despre descoperirea în Maroc a mormântului fratelui cel mare al mamei. Ana de Bourbon-Parma a fost cea care a descoperit mormântul, într-un mausoleu din Rabat şi chiar apărea în câteva imagini din reportaj. Atunci, Regele Mihai a cerut operatorului să decupeze fotogramele cu chipul acesteia şi să le transforme în fotografii, fără să ştie prea bine cine era. 

Şi povestea întâlnirii dintre cei doi are farmecul ei. S-a întâmplat în 1947, când Regele a fost invitat la nunta Prinţesei Elisabeta, viitoarea Regină a Angliei, cu Prinţul Filip. Majestatea Sa a mers cu avionul pe care îl pilota singur, alături de Regina mamă Elena. 

,,Cea mai frumoasă amintire a mea este serata pe care a dat-o vărul meu Prinţul Jean de Luxemburg. Acolo am întâlnit-o pe Prinţesa de Bourbon-Parma, care avea să devină soţia mea." a povestit apoi regele Mihai.

La prima întâlnire a fost şi un moment amuzant.

Cererea în căsătorie a venit și ea într-un mod inedit. Se aflau în maşină, pe care Regele Mihai conducea. ,,Am spus DA. Toată viaţa noastră asta am făcut: umăr la umăr ne-am ajutat unul pe altul şi am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi ca o singură fiinţă drumul şerpuitor din faţa noastră", a povestit recent Regina Ana. Apoi, Ana de Bourbon-Parma s-a întors la Paris, iar Regele Mihai, la Bucureşti. Şi-au promis, însă, că vieţile le vor fi unite pentru totdeauna, orice s-ar întâmpla.

Şi aşa a fost. În 1948, la 10 iunie, s-a oficiat căsătoria dintre Ana de Bourbon-Parma şi Mihai al României, la Palatul Regal din Atena. 


Apoi, familia regală s-a mărit cu cinci membri: Principesa moştenitoare Margareta, Alteţele regale Elena, Sofia şi Maria, precum şi Irina, cea căreia i-a fost retras titlul nobiliar.

Regele Mihai a iubit întotdeauna automobilele. Regina Ana i-a împărtăşit pasiunea, mai ales că, la rândul său, în timpul războiului a condus o ambulanţă şi chiar a luat lecţii de mecanică. Astfel că a putut să îl ajute pe Regele Mihai la reparaţii, de fiecare dată când a fost nevoie. 


Cu propriile mâini, Regina Ana a construit o magazie pentru atelierul auto al Regelui. Iar Majestatea Sa i-a oferit cadou Reginei una dintre maşinile istorice pe care le-a restaurat.

În exil fiind, timp de aproape 5 decenii, familia regală a schimbat mai multe locuinţe. De fiecare dată când s-au mutat în casă nouă, ritualul era să asculte, pentru prima oară, piesa ,,Poema Română" de George Enescu. O considerau ca pe o binecuvântare a noului cămin.

Abia în 2001 cuplul regal s-a putut muta, în România. Au stat o perioadă scurtă la Palatul Elisabeta, pentru ca apoi să meargă la Săvârşin.


La 10 iunie 2008, Regele Mihai şi Regina Ana au sărbătorit nunta de Diamant. Le-au fost alături 14 familii regale europene, printre care: Regina Sofia a Spaniei, Regele Constantin al elenilor, Regele Simeon al bulgarilor, Principii moştenitori ai Serbiei şi Iugoslaviei, precum şi alţi Prinţi şi Principese. Evenimentul a fost ţinut atât în Capitală, cât şi la Sinaia.

 
Mai multe articole despre:
regele Mihai Regina Ana viață regală