MENIU

REALITATEA.NET vă recomandă: Top cinci al fructelor care ajută la creşterea imunităţii

Foto: blendarencu.wordpress.com
Foto: sxc.hu

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă şi niciun regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Cătina este un adevărat miracol natural. Vitamina C este componenta de bază a acestui fruct (2.500mg/100g). "Cătina sporeşte rezistenţa organismului la infecţii stimulând imunitatea, are un efect antianemic, tonifiant, vitaminizant, este un tonic vascular, îmbunătăţeşte funcţia de detoxifiere a ficatului, este un regenerator al pigmenţilor retinieni şi previne apariţia aterosclerozei. Ca uz extern, se foloseşte în tratamentul local al eczemelor, arsuri chimice şi termice (este recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare), vindecarea plăgilor datorită efectului cicatrizant şi bactericid", a declarat pentru REALITATEA.NET, medicul nutriţionist, Oana Braga.

Măcesele sunt bogate în vitamina C (2.000mg/100g). Însă, consumate incorect, această vitamină se degradează şi îşi pierde foarte uşor efectul benefic asupra organismului. "Cele mai bune variante de preparare a acestor fructe medicinale, aşa încât să fie conservate la maximum toate substanţele active din componenţa lor sunt: pulberea de măceşe, ceaiul de măceşe, sirop, decoct, infuzia de măceşe, macerate cu miere", a spus Oana Braga.

"Consumul de măceşe creşte imunitatea, scade tensiunea arteriale, scade apariţia pietrelor la rinichi şi creşte pofta de mâncare. Au un efect antiinflamator şi antioxidant. Sunt benefice ca adjuvant în tratamentul cistitelor, nefritelor, alergiilor. Preparate sub formă de pulbere, măceşele sunt eficiente în tratarea osteoartritei, artritei reumatoide şi a durerilor lombare", a mai precizat medicul nutriţionist.

Kiwi. Acest fruct este bogat în vitamina C (90 mg/100g), potasiu şi betacaroten. "Efectul antioxidant al vitaminei C protejează organismul de radicalii liberi, asigurând prevenţia mai multor boli, de la cele cardiovasculare la cele neoplazice (cancer) sau obezitate. De asemenea, un consum regulat de kiwi previne astmul, tusea mai ales la copii, cancerul de colon, datorită conţinutului crescut în fibre, previne mutaţiile la nivelul ADN-ului celular", potrivit Oanei Braga.

Grapefruitul şi portocala. Citricele sunt considerate de majoritatea persoanelor cea mai importantă sursă de vitamina C. "Însă există o mulţime de alte fructe şi legume cu un conţinut chiar de zece ori mai mare de vitamina C decât citricele. Probabil sunt cele mai accesibile fructe bogate în vitamina C şi de aceea sunt şi aşa lăudate. Astfel, dacă nu avem posibilitatea să procurăm cătină, măceşe sau alte fructe mai bogate în această vitamină, este foarte bine dacă vom consuma citrice pe durata iernii", a mai spus specialistul nutriţionist. Conţinutul în vitamina C: grapefruitul 45 mg/100g, portocalele 50 mg/100g.

"Efectele benefice asupra sistemului imunitar recomandă consumul sucului de citrice sau fructul întreg chiar înainte de declanşarea virozelor respiratorii. Astfel, durata bolii şi intensitatea simptomatologiei vor fi mai reduse. Alte efecte benefice ale grapefruitului sunt: adjuvant al degestiei gastrice, ameliorează insomnia, reduce fatigabilitatea, poate fi consumat şi de diabetici datorită conţinutului redus de hidraţi de carbon, reduce producţia hepatică de colesterol. Studiile au demonstrat efecte protectoare pentru cancerul de sân, stomac şi pancreas", a declarat Oana Braga.

Rodiile nu au un conţinut foarte bogat în vitamina C, din contră, acesta este chiar mai mic decât al citricelor, dar suficient pentru a asigura cel puţin jumătate din necesarul zilnic al acestei vitamine pentru un adult. "Consumul regulat al acestor fructe asigură o rezistenţă sporită a organismului la infecţii. Sucul de rodii cu conţinut crescut în polifenoli reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arterială, are un efect antiinflamator şi scade riscul apariţiei aterosclerozei. Rodiile sunt folosite şi în industria cosmetică, în creme, uleiuri, ajutând la depigmentarea petelor solare", a conchis medicul nutriţionist Oana Braga.