MENIU

REALITATEA.NET recomandă: Beneficiile spirulinei asupra organismului

Foto: naturallygreen.co.uk

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și niciun regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

"Noţiunea de "spirulină" se referă la un număr mare de cianobacterii sau alge albastre verzi, precum Aphanizomenon, Microcystis, Nostoc şi Spirulina. Aceste alge se găsesc în apele calde şi  alcaline ale lumii, cu precădere în Mexic şi Africa Centrală", a explicat pentru REALITATEA.NET, medicul nutriţionist, Oana Braga..

"Aceste organisme unicelulare sunt foarte bogate în proteine. Astfel, 100 de grame de spirulină conţin 60-70 de grame de proteine. În plus, toate proteinele din spirulină sunt asimilate foarte uşor de organismul uman. Spirulina mai conţine o multitudine de micro şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul în cantitate mult mai mare decât în morcovi", a adăugat aceasta.

"Spirulina a fost utilizată încă din timpuri străvechi ca sursă importantă de nutrienţi. Principalele beneficii aduse organismului se datorează proprietăţilor antiinflamatoare, antioxidante, antineoplazice(inhibă dezvoltarea celulelor canceroase), antivirale. Spirulina este adjuvant în tratamentul pentru scăderea colesterolului şi scăderea în greutate", a precizat Oana Braga.

Aceste beneficii au fost studiate mai ales pe animale, datele privind utilizarea la oameni şi beneficiile aduse, sunt foarte restrânse. "Îmbunătăţirea simptomatologiei privind alergiile nazale, intoxicaţiile cu arsenic, reducerea glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat tip 2, tratarea leukoplakiei orale, scăderea trigliceridelor şi a colesterelolului, adjuvant în malnutriţiile infantile, toate aceste beneficii ale spirulinei au nevoie de confirmări suplimentare privind utilizarea la oameni şi de mai multe studii clinice realizate riguros", a explicat medicul nutriţionist.

"Alte beneficii ale spirulinei însă, sunt susţinute de studii recent publicate: inhibarea  procesului de neovascularizatie şi inflamaţie de la nivelul corneei, adjuvante în boli neurodegenerative (boala Parkinson şi Alzheimer)", a mai spus Oana Braga.

"Cele mai frecvente reacţii adverse semnalate la administrarea de un gram pe zi au fost: cefalee (dureri de cap), dureri musculare, transpiraţii, tulburări de concentrare, reacţii alergice cutanate", a precizat aceasta.

"FDA (Food and Drug Administration) nu reglementează cu stricteţe utilizarea medicamentelor din plante şi a suplimentelor. Nu există nicio garanţie privind potenţa, puritatea, siguranţa produselor, iar efectul lor poate fi variabil. De aceea, recomandăm a nu se folosi niciun supliment fără avizul medicului curant sau al medicului de familie", a conchis medicul nutriţionist.