MENIU

REALITATEA.NET a fost ţinta unui atac informatic în ziua alegerilor

O captură de ecran care indică atacul de tip flood la care a fost supus site-ul REALITATEA.NET.

Accesul pe site a fost încetinit substanţial, iar traficul portalului a scăzut la jumătate faţă de media de până atunci, timp de două ore. Atacul pornit la ora 19.30 a încercat să împiedice publicarea rezultatelor de la exit poll-urile de la ora 21.00.  

\"La 19.30 am avut parte de ceea ce se numeşte distributed denial of service, un atac informatic pe care am reuşit să-l limităm după aproximativ două ore\", sintetizează Cristi Dorombach, project manager REALITATEA.NET. \"Accesul la site a fost încetinit. Funizorii noştri de net nu au fost pregătiţi să facă faţă unui asemenea atac, care a însemnat o încărcare mai greoaie a paginii portalului de ştiri\", mai spune Dorombach. Traficul REALITATEA.NET a scăzut la jumătate faţă de trendul de până atunci, în aceste condiţii”, potrivit lui Dorombach.

Richard Tufeanu, director IT Realitatea TV, spune că autorii atacului sunt greu de depistat: \"S-a făcut de pe IP-uri false. Practic, adresele expeditoare ale acestor atacuri nu sunt reale şi nu ai cum să îi prinzi, cel puţin nu cu tehnologia pe care o avem noi. Nu doar REALITATEA.NET a fost afectată, spune Tufeanu: \"Au fost atacate două adrese, catavencu.ro şi REALITATEA.NET. Flood-ul a fost, totuşi, subţirel, doar două IP-uri au fost atacate. REALITATEA.NET s-a ţinut mai bine pentru că suntem găzduiţi de mai multe servere, iar atacul nu a fost la fel de puternic\". Partea perversă a atacului informatic la care a fost supus realitatea.net este, spune Tufeanu, faptul că \"în acest fel am generat trafic şi flood pentru alţii în momentul în care încercam să răspundem cererilor false primite\".

Pentru a repune site-ul pe picioare, specialiştii IT de la REALITATEA.NET au colaborat cu furnizorii de internet NEWCOM şi RDS. \"Cum atacul nu a putut fi oprit din interior, RDS a declarat IP-ul de catavencu.ro ca fiind căzut. Adresa catavencu.ro a fost direcţionată de RDS înspre o aşa numită black hole (gaură neagră), iar internauţii erau avertizaţi să nu mai facă cereri către catavencu.ro. E ca şi cum ai primi scrisori de la un expeditor fals\", explică Tufeanu. Acesta prezintă ca argumente celor care nu au încercat să intre aseară pe realitatea.net discuţiile de pe forumul realitatea.net, unde existau acuze că realitatea.net face flood înspre alte IP-uri.

Despre momentul atacului, Richard Tufeanu spune că a fost ales cu atenţie: \"În jurul orei 20.30 începeam să primim pe mail rezultatele de la exit poll-uri. Atacul a făcut acest lucru imposibil, aşa că a trebuit să le obţinem cu conexiuni de Vodafone de pe adresele alternative de email precum cele oferite de Yahoo\".

Dragoş Stanca, directorul new media Realitatea-Caţavencu a scris luni, pe blogul său, că în ciuda atacului “prietenesc”, REALITATEA.NET a stabilit un nou record istoric pentru un site de ştiri in ziua alegerilor şi, în plus, va doborî propriul record în cursul zilei de luni, 7 decembrie. El i-a felicitat pe cei pe care i-a numit “o nouă specie: hackerul de partid”.