MENIU

Răsturnare de situație în Siria. FT: Putin i-a cerut lui Assad să plece. Acesta a refuzat

Președintele rus Vladimir Putin i-ar fi cerut protejatului său, liderul sirian Bashar al-Assad, să facă un pas înapoi, dar acesta a refuzat, dezvăluie Financial Times.

Fostul șef al GRU, colonelul Igor Sergun, a ajuns la Damasc, cu doar câteva săptămâni înainte de moartea sa, pentru a-i transmite lui Bashar al-Assad un mesaj: Kremlinul crede că a venit momentul să facă un pas înapoi.

Assad a refuzat.

Informația a fost confirmată pentru Financial Times de doi înalți oficiali din serviciile secrete occidentale. Autoritățile de la Moscova au refuzat să comenteze.

Strategia Moscovei reprezintă o răsturnare spectaculoasă de situație. Kremlinul a fost cel mai puternic susținător al regimului al-Assad, într-un moment în care SUA au subliniat că îndepărtarea președintelui sirian ar fi o condiție necesară pentru diminuarea tensiunilor sectare și pentru începerea unor negocieri pentru încheierea confilctului civil.

Misiunea Rusiei în Siria și-a atins deja limitele potențialului, scrie Financial Times. "Putin a descoperit că regimul sirian are mai multe probleme decât s-ar fi așteptat", spune un oficial al serviciilor secrete din Vest, citat de publicația britanică. 

Dar Putin a supralicitat. Assad a subliniat vă Rusia nu poate exista în Siria decât în condițiile în care el rămâne la putere. 

În relația cu Kremlinul, Assad a încercat să beneficieze de rivalitatea marilor puteri. În cazul acesta, scrie FT, cartea sa a fost Iranul, în condițiile în care Moscova este nemulțumită de creșterea influenței regionale a Teheranului.