MENIU

Răspunsul halucinant al președintelui SUA despre oamenii căzuți din avion, în Kabul: „Asta a fost acum 4-5 zile!”

Președintele SUA nu recunoaște haosul de Afganistan. Foto/Profimedia

Președintele american joe Biden se încăpățânează să nu vadă haosul creat după retragerea trupelor militare ale NATO și aliațiolor. Mai mult, întrebat despre oamenii căzuți din avion pe aeroportul din Kabul, acesta a replicat sec, „asta a fost acum 4-5 zile”

Într-un interviu pentru postul american de televiziune ABC, președintele Joe Biden a fost întrebat dacă recunoaşte vreo greşeală în retragerea din Afganistan, Biden a răspuns: „Nu”.

„Ideea că, într-un fel, există posibilitatea de a ieşi fără haos, nu ştiu cum s-ar întâmpla asta”.

Biden a fost întrebat şi legat de imaginile în care sunt văzuţi afgani căzând de pe un avion militar american ce decola.

Tot mai defensiv, el a replicat: „Asta a fost acum patru, cinci zile!”.

El a mai spus că analiza iniţială arăta că preluarea Afganistanului de către talibani era „foarte improbabilă” şi că un astfel de scenariu ar fi fost posibil la finalul anului.

„Nu aţi stabilit un calendar când aţi spus «foarte improbabil»”, i-a spus jurnalistul George Stephanopoulos. „Da”, a răspuns Biden, care i-a asigurat în aprilie pe americani că retragerea din Afganistan va fi sigură şi ordonată.

În interviul de miercuri, el a învinuit din nou guvernul afgan şi armata sa pentru victoria talibanilor.

Surse din serviciile de informaţii au declara pentru BBC că Biden a ştiut care este riscul retragerii, dar a susţinut decizia de a părăsi ţara până la finalul anului.

Miercuri, Fondul Monetar Internaţional a suspendat accesul Afganistanului la 440 de milioane de dolari în rezerve monetare, acţiune iniţiată de Trezoreria SUA pentru a împiedica talibanii să acceseze aceşti bani.